Madrid

Les vendes de cotxes a Catalunya cauen un 13% els primers mesos del 2008

El primer quadrimestre de l'any les vendes de cotxes han caigut un 13% a Catalunya i confirmen així la crisi del sector. Segons dades de l'Associació Nacional de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac), entre el gener i l'abril es van matricular 65.000 turismes, 10.000 menys que en el mateix període del 2007. Això, malgrat que el mes d'abril es van vendre un 4,6% més de cotxes que fa un any. En el conjunt de l'estat, el primer quadrimestre les matriculacions van tenir un descens de l'11,5 %. A més, l'Anfac ha revisat a la baixa les previsions pel mercat del 2008, i parla d'una caiguda de fins al 9%, 7 punts més que la previsió inicial.

Actualitzat

Després de mesos de davallades, les matriculacions han crescut un 4,6% a l'abril a Catalunya, un percentatge superior al de la mitjana espanyola. No obstant, des de principis d'any s'han venut un 13% menys de cotxes. Segons dades de l'Anfac i Ganvam, entre el gener i l'abril es van matricular 65.000 turismes, 10.000 menys que en el mateix període del 2007.

Al conjunt de l'estat, en canvi, matriculacions d'automòbils van arribar a les 471.303 unitats en els quatre primers mesos de l'any, un 11,5% menys que el mateix període del 2007.

Davant d'aquestes xifres, l'Anfac i Ganvam han revisat a la baixa les seves previsions per al 2008, quan esperen una caiguda de les matriculacions d'entre el 7% i el 9%, davant de l'anterior estimació que preveia un descens d'entre el 2% i el 3%. Aquesta revisió a la baixa de les previsions per al 2008 es deu al deteriorament de la situació econòmica, a la "important" caiguda del consum privat, a la retirada "inoportuna" del Pla Prever i a l'enduriment de les condicions per a la concessió de crèdit.

El màxim responsable d'Anfac ha avançat que les vendes dels vehicles comercials lleugers i dels camions tancaran el 2008 amb un descens "preocupant" superior al 9% que evidencia, segons ha dit, el deteriorament de l'activitat econòmica i, en concret, de la construcció.

Durant el mes d'abril passat, malgrat l'efecte favorable derivat de l'estacionalitat de la Setmana Santa, les vendes de turismes i tot terrenys a l'estat només van pujar un 1,5%, i va ser de 123.565 unitats. En el bimestre març-abril, les matriculacions van baixar un 16%.

Anar al contingut