Les urgències dels principals hospitals catalans estan saturades

Usuaris i treballadors es queixen per unes llargues esperes que poden arribar a 12 hores, segons el Sindicat de Metges

RedaccióActualitzat

Les urgències dels hospitals catalans estan saturades per l'epidèmia de la grip. El Sindicat de Metges ha consultat set centres de referència de Barcelona, el Vallès, Maresme, Tarragona i Girona i tots estan desbordats, tot i que fa només una setmana que la grip va entrar en fase d'epidèmia. Centres com el Vall d'Hebron i l'Hospital del Mar de Barcelona, el Trueta de Girona o el Joan XXIII de Tarragona acumulen hores d'espera a urgències, han desdoblat boxs i no tenen llits per atendre la demanda. Josep Maria Puig, secretari general del sindicat i metge d'urgències de l'Hospital del Mar, explica:

"Els serveis d'urgències estan sobrepassats, hi ha llocs que s'arriben a estar 12 hores d'espera per poder entrar als boxs d'urgències, i després la quantitat de gent pendent d'ingrés va augmentant exponencialment, el promig d'aquest matí era de 30 o 40 malalts per hospital pendents de llit per poder ingressar."

En canvi, Cristina Nadal, directora de l'Àrea Sanitària del Servei Català de la Salut, nega que hi hagi cap situació de col.lapse a les urgències hospitalàries tot i admetre un repunt important de la demanda.

"Jo no parlaria de col·lapse, això és parlar d'una cosa catastròfica i no estem en aquesta situació. Estem en una situació de molta activitat, que als nostres dispositius els està costant, com cada any, fer front a aquesta activitat, però la van fent, la van absorbint, i és una situació igual, rèplica que l'any passat i que fa dos anys."

En el cas del Parc Taulí, de Sabadell, hi ha pacients que fa quatre dies que esperen per ser traslladats a planta. El més habitual per aquestes dates és rebre uns 400 pacients al dia, però dilluns a les urgències del Parc Taulí se'n van atendre 460. El comitè d'empresa assegura que no és una qüestió puntual, que habitualment a urgències s'atenen el doble de pacients dels que hi caben i que el col·lapse ja fa mesos que dura. El problema principal és que, segons denuncien els treballadors, amb les retallades hi ha seixanta llits menys. Maria Expósito, infermera d'Urgències, explica quina és la situa.

"Es col·lapsen les urgències perquè els ingressos no es fan. Poden estar els pacients pendents d'ingrés tres, quatre o cinc dies, a vegades."

La directora del centre en funcions, Pepi Rivera, també atribueix l'augment de visites a urgències a l'envelliment de la població i als efectes de la crisi. "Cada cop ens ve gent més deteriorada", explica. 

Els col·lectius que més atenen les urgències hospitalàries són gent gran i nens. Enguany la soca del virus no és virulenta i encara està en fase inicial, es tem que la situació empitjori d'aquí uns 10 dies quan l'epidèmia arribarà al punt màxim. Salut defensa que el servei es descongestiona tant com es pot obrint més llits, i insisteix a demanar que els usuaris vagin abans al CAP.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut