Berlin

Les treballadores alemanyes sabran el sou dels seus companys masculins

A Espanya, la discriminació salarial entre homes i dones se situa prop del 15%, just per sota de França i de la mitjana de la Unió Europea, però és més del doble que la italiana

RedaccióActualitzat

A partir d'aquest diumenge, una treballadora alemanya ja pot saber què cobren els seus companys per fer la mateixa feina. L'empresa està obligada a informar dels salaris que paga als homes, tot i que sense assenyalar ningú, només amb el sou mitjà.

La llei és de l'any passat, però ara entra en vigor aquesta mesura, obligatòria per a les empreses amb més de 200 treballadors. Tot i que és il·legal discriminar per salari, dins les empreses, els complements, hores extres o decisions arbitràries poden disparar les diferències de sou, que a Alemanya són més altes que la mitjana europea.

La ministra federal de la Família, Katarina Barley, parla de com de difícil és parlar de sous a Alemanya:

"El salari segueix sent un tema tabú i una caixa negra a Alemanya. La majoria de les dones, per tant, sovint no saben quant es mereixen en comparació amb els seus homòlegs masculins que fan un treball igual o equivalent."

Les empleades, ara, ja poden preguntar a les seves empreses quant guanyen els seus col·legues per una feina igual o similar, i si una dona s'assabenta que se li paga menys que als seus homòlegs masculins, pot utilitzar això en la següent negociació salarial i, si cal, prendre mesures legals.

A Alemanya, la diferència salarial entre homes i dones és del 21%, bastant més alta que la mitjana a la Unió Europea, que l'any 2015 va ser del 16,3%.

Islàndia

Islàndia és un exemple a seguir. Aquesta setmana s'ha declarat il·legal que els homes guanyin més que les dones. Les empreses i les agències governamentals que contractin almenys 25 persones hauran d'obtenir la certificació del govern en polítiques d'igualtat salarial si no hauran d'afrontar el pagament d'una multa.

Noruega

Islàndia és el primer país del món que prohibeix la discriminació salarial per motius de gènere, però un dels seus veïns més propers, Noruega, ha permès als seus ciutadans revisar el salari de les altres persones. El 2011, el govern va posar on line els salaris i les dades fiscals de tothom. Primer, la mesura va provocar un gran moviment a internet. Tothom volia accedir a les dades. Però això es va anar calmant fins arribar al 2014. Aleshores, el govern va obligar la gent que fa aquestes recerques a identificar-se.

Espanya

A Espanya, la discriminació salarial entre homes i dones se situa prop del 15%, just per sota de França i de la mitjana de la Unió Europea, però és més del doble que la italiana. Per sobre de la mitjana europea hi hauria països com el Regne Unit i, sobretot, com dèiem, Alemanya, on els anomenats minijobs afecten sobretot les dones.

Aquí, Units Podem ha presentat al Congrés dels Diputats una proposició de llei per obligar les empreses a ser més transparents en aquesta qüestió, i la ministra de Treball ho ha inclòs en l'agenda del diàleg social amb els sindicats. Però per a la magistrada i exconsellera de Treball Mar Serna, si s'apliquessin més estrictament, amb les lleis actuals ja es podria avançar molt.

Anar al contingut