Os de Balaguer

Les tombes dels comtes d'Urgell tornaran a Catalunya... digitalitzades i en 3D

Els quatre sepulcres, de gran valor patrimonial, es van vendre al museu The Cloisters de Nova York a principis del segle XX

RedaccióActualitzat

El monestir de les Avellanes, a la Noguera, recuperarà aviat els sepulcres dels comtes d'Urgell. Això sí, digitalitzats i en 3D. Les restes de les quatre tombes originals són al museu The Cloisters, de Nova York, on ja a finals d'aquest any, i després d'un llarg treball, el monestir començarà a reproduir en pedra un dels quatre sepulcres.

La digitalització ha estat possible gràcies a l'entesa entre el Museu Metropolitan - The Cloisters, el monestir i la Diputació de Lleida, que ha pagat els treballs. Aquest dilluns s'han presentat en les jornades d'història del monestir, situat a Os de Balaguer.

Notícia relacionada: Descoberta una gran ciutat ibera soterrada al Penedès comparable a la d'Ullastret

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha contraposat la col·laboració amb The Cloisters amb la retirada de l'art sacre de Sixena del Museu de Lleida.

"L'art es pot gestionar d'una altra manera de com s'ha fet per part del govern d'Aragó i per part d'estaments judicials amb l'art de Sixena. L'art es pot compartir, generosament, amb mitjans tècnics que avui fan possible que això sigui així i que fa innecessari que s'hagi de vindre amb la Guàrdia Civil i amb la Policia."


La digitalització permetrà reproduir en pedra els sepulcres amb la màxima precisió, com ha comentat la conservadora de The Cloisters, Lucretia Kargère. Les dues tècniques emprades són l'escaneig 3D dels sepulcres i la fotogrametria, que "permet abastar tots els punts de l'escultura des de diferents angles".

 

Les còpies, idèntiques als originals, es retornaran a l'església, d'on van marxar a principis del segle XX, quan un particular, antic propietari del monestir, es va vendre les tombes.

Va ser un banquer lleidatà qui va adquirir el monestir el 1906, any en què va vendre els sepulcres a un antiquari de Vitòria per 15.000 pessetes. El bisbe d'Urgell, i fins i tot l'aleshores diputats a les Corts Francesc Macià van fer moviments per recuperar les tombes, un esforç que va ser en va perquè les peces es van vendre als Estats Units.

Els sepulcres, del gòtic del segle XIV, tenen un alt valor patrimonial per la quantitat de detalls ornamentals que hi ha. 

 

 

 

La Diputació de Lleida sufraga el cost d'aquest projecte, que és d'uns 200.000 euros, dels quals 25.000 són per a la digitalització.

ARXIVAT A:
PatrimoniArt
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut