Les tombes de dictadors arreu del món: de la discreció a la megalomania

Fidel, Mao, Kim Jong-il i Franco tenen mausoleus, però només un està enterrat en un país democràtic

Nicolás ValleActualitzat

Com han solucionat altres països l'enterrament dels seus dictadors? Al segle XX n'hi ha hagut que s'han mort de vells, per suïcidi, a l'exili o penjats pels peus. I també han tingut diferents tombes, enterraments o mausoleus. Totes, però, es podrien classificar en tres categories.

Tercera classe: vergonyant

Aquí entraria el dictador nicaragüenc Tacho Somoza. Va ser enterrat amb honors, però els sandinistes van agafar-ne el cadàver i directe a les escombraries.

 

 

Stroesnner, el dictador paraguaià, va morir exiliat. El govern del seu país mai va permetre'n la repatriació. Està enterrat en una tomba vulgar en un cementiri vulgar brasiler.

 

 

Pol Pot, el genocida cambodjà, va ser ruixat amb gasolina sobre un matalàs brut i cremat. Els guardians han trobat gent fent de ventre al lloc de la cremació.

I Adolf Hitler, cremat dues vegades, esmicolat i llençat al riu. On hi havia el seu búnquer, ara hi ha pisos de protecció oficial i un parc amb gronxadors.

 


   
Segona classe: Discreció

Un altre Somoza, Tachito, va morir metrallat a Asunción quan es passejava per l'avinguda... Francisco Franco. Està enterrat a Miami.

Mussolini. El seu cadàver va estar amagat deu anys al maleter d'un cotxe, en un armari i en un convent. Ara està enterrat a la cripta familiar.

 

 

La família d'Augusto Pinochet va demanar un funeral d'estat. Ni parlar-ne. "Cremin el cadàver i guardin-lo", va ser l'ordre del govern xilè. Està enterrat en una finca privada.

Stalin descansava al costat de Lenin. Però, als anys seixanta, algú va decidir que el dictador soviètic no era digne de tal distinció. Està enterrat en un racó fora de la muralla del Kremlin.

 

 

Madrid acull altres dictadors. Allà descansen el croat Ante Pavelic, el dictador cubà Fulgencio Batista o el dominicà Leonidas Trujillo, enterrat, directament, a El Pardo.

 

 

Primera classe

I finalment, la "categoria premium". Dictadors que descansen en mausoleus VIP amb tots els honors.

 

És el cas de Fidel Castro, amb un monument a Santa Ifigenia.

 

La mòmia de Mao Tse Tung, admirat per milions de persones a Tianamen.

 

Kim Jong-il. Està mal vist que els nord-coreans no plorin davant del monument.

 

I Francisco Franco, al Valle de los Caídos. D'aquests últims quatre, només un està enterrat en un país democràtic.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut