L'episodi de pluges també va arribar acompanyat de mala mar
L'episodi de pluges també va arribar acompanyat de mala mar

Les tempestes deixen 300 litres en tres dies al Maresme en l'episodi de pluja més important de l'any

Entre dimecres i divendres es van acumular més de 100 litres per metre quadrat a molts sectors de la meitat nord del litoral i prelitoral

RedaccióActualitzat

L'episodi de pluja d'aquesta setmana ha estat, fins ara, el més abundant de l'any a Catalunya. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es tracta de l'episodi de pluja més important de l'any al nostre país, superant el que es va produir del 3 al 6 d'abril.

Entre el dimecres 12 i el divendres 14 d'octubre va deixar registres espectaculars de fins a 300 litres al Maresme (290,4 a Vilassar de Mar i 256,5 a Cabrils) i superiors als 100 litres en nombrosos municipis de l'Empordà, el Gironès, la Selva i el Vallès Oriental.

A l'interior de les Terres de l'Ebre i en alguns indrets de Ponent l'episodi ha estat més garrepa i ha deixat pluges molt més minses, en alguns casos de menys de 10 litres.

Per trobar un temporal de pluja més abundant al conjunt de Catalunya cal retrocedir pràcticament un any, fins a principis del novembre del 2015, quan un temporal de pluja va deixar més de 50 litres a la majoria de comarques.

Vilassar de Mar iguala en un dia el registre de tot el 2015 

A la comarca del Maresme, els més de 250 litres caiguts a localitats com Cabrils i Vilassar de Mar signifiquen més del 40% de la precipitació que cau al llarg de l'any de mitjana climàtica. I en el cas de Vilassar de Mar, els 290,4 litres d'aquest episodi són una quantitat comparable a la pluja recollida durant tot l'any 2015 (319,9 litres), que va ser molt sec a la zona.

Dijous, la pluja va ser més general i moderada. I divendres a la tarda van descarregar ruixats i tempestes fortes a les comarques del nord-est. 

Cal destacar els 76,2 litres recollits a Albanyà – Lliurona (Alt Empordà) i els més de 60 litres caiguts al nord-est del Gironès (Campdorà, Celrà, Medinyà i Bordils), segons dades dels col·laboradors de la Xarxa d'Observadors Meteorològics (XOM).

De la jornada de divendres també cal destacar la notable alteració marítima, amb onades de més de 4 metres a l'Estartit.

Enfarinada a cotes altes del Pirineu

Paral·lelament, la precipitació ha estat en forma de neu a les cotes més altes del Pirineu, essent la nevada més destacada del que portem de tardor a la serralada. Si bé entre el dimecres 12 i el dijous 13 la neu va caure a partir d'uns 2.500 metres, la matinada del divendres 14 la cota de neu ha baixat fins a uns 2.000 - 2.200 metres al sector occidental del Pirineu català.

Sobresurten els 12 centímetres a les cotes més altes d'Espot, els 8 centímetres de Salòria, la Bonaigua i Certascan, o els 7 centímetres de Lac Redon.

Anar al contingut