Entre els dies 7 i 10 d'aquest mes hem vist un sol espaterrant (Foto: Flickr/ Marcus Vegas)
Entre els dies 7 i 10 d'aquest mes hem vist un sol espaterrant (Foto: Flickr/ Marcus Vegas)
Barcelona

Les temperatures registrades els darrers quatre dies ja són entre les més altes de la història en un mes d'abril

La calidesa estiuenca dels darrers quatre dies d'abril ha tingut molt bona acollida entre la majoria de la població, fins al punt que s'han començat a veure les primeres tovalloles esteses a les platges catalanes. Ara, les dades meteorològiques revelen que hem tingut unes temperatures de rècord. Per exemple, els dies 8 i 9 d'abril, la temperatura màxima va superar àmpliament els 30 graus a les comarques de Ponent, i a l'estació de radiosondatge de Barcelona, que emmagatzema dades des del 1998, s'hi ha registrat la temperatura més alta en un mes d'abril.

Actualitzat
Entre els dies 7 i 10 d'aquest mes, un anticicló acompanyat d'una massa d'aire molt càlid es va situar de ple sobre Catalunya, fet que va comportar un augment clar de la temperatura a tot el país, amb valors estiuencs a la majoria de comarques. La temperatura màxima va superar els 30 graus a les comarques de Ponent, en algunes planes de l'interior i en punts localitzats del prelitoral. Per comarques, les més caloroses van ser el Segrià i la Ribera d'Ebre.

D'altra banda, el vent de marinada que ha bufat al litoral ha permès que es registressin temperatures fins a 10 graus més baixes que en alguns indrets de l'interior, amb l'excepció d'alguns punts de l'Empordà, on el dia 8 es van superar puntualment els 30.

També es van enregistrar amplituds tèrmiques -la diferència de graus entre la temperatura mínima i la màxima- molt elevades, com la de Vinebre, a la Ribera d'Ebre, de 28,2 graus el dia 8.

Al llarg dels tres dies que han conformat aquest episodi de rècord, el 59% de les estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques, la XEMA, amb 10 anys o més de dades disponibles, van anotar la temperatura més alta en una primera quinzena d'abril. Mentre que poc més de la meitat d'aquestes estacions van enregistrar la més alta de tot un mes d'abril.

Què en diuen dos dels observatoris més veterans de Catalunya?

Els observatoris Fabra i Ebre són els que tenen sèries de temperatura més llargues del país i, en tots dos caos, la màxima d'aquests tres dies ha significat la segona més alta assolida en una primera quinzena d'abril.

A Barcelona, l'observatori Fabra, amb dades del 1913, la temperatura màxima va arribar el dia 9, amb 25,4 graus, una xifra només es va superar el 6 d'abril del 1949 amb 25,6 graus.

Per la seva banda, a l'Observatori de l'Ebre, amb dades del 1905, el primer dia d'abril del 1980 es van enregistrar 32,2 graus, dues dècimes per sobre dels 32,0 graus del dissabte 8 d'abril d'enguany.

Anar al contingut