20120426neuPirjosepmcosta
Autor: Josep M. Costa

Les temperatures pugen més de 10 graus al Pirineu en dos dies

L'entrada de vent de sud ha provocat un notable ascens de les temperatures a muntanya. Els ascensos de les mínimes superen els 10 graus en dos dies.

Néstor GómezActualitzat
Els gruixos de neu arriben al seu màxim
Durant bona part del mes d'abril les temperatures a alta muntanya han estat baixes, amb mínimes que han baixat fins als -8 o -10 graus i màxims a l'entorn del zero graus. Aquestes temperatures han permès que les nevades que van començar a mitjans de març i les posteriors del mes d'abril s'hagin acumulat amb poca actuació de la fosa de neu. El resultat és evident: els gruixos de neu al Pirineu fins ara eren dels millors moments de la temporada i traduït en un paisatge nivós a bona part del Pirineu.
Mireu l'evolució dels gruixos de neu a 4 estacions nivometeorològiques del Pirineu: la Bonaigua, Boí, Malniu i Cadí nord. La línia blava gruixuda és la mitjana dels darrers 10 anys i les columnes blaves són el gruix de neu d'aquesta temporada.
Gràfics de gruixos de neu




Pujada tèrmica de 10 graus en 48 hores
La situació de temperatures baixes prolongades en el temps ha tocat fi amb l'arribada dels vents de sud. En només 48 hores les temperatures mínimes han pujat més de 10 graus al Pirineu. Fins i tot, les màximes que a alta muntanya durant les darreres setmanes es trobaven entre els -2 i 3 avui pujaran per sobre dels 5 graus. A la Bonaigua, dimarts va tenir una mínima de -8 i dijous era de 3 graus i efecte similar succeix amb les màximes, amb un salt de -1 a 7 graus.
La pujada tan acusada de les temperatures es deu a la pertorbació atlàntica, que amb vent de sud ha injectat aire molt càlid procedent del nord d'Àfrica cap al Pirineu. Aquest aire càlid ens acompanyarà fins diumenge.

Mínimes comparatives
Anar al contingut