Troben a les Filipines una balena morta amb 40 quilos de plàstic a l'estómac
Deixalles de plàstic al mar

Les taxes a les bosses de plàstic funcionen: ja n'hi ha menys als mars del Regne Unit

Una investigació de científics britànics i holandesos diu que s'han reduït considerablement des del 2010

RedaccióActualitzat

Els esforços a Europa contra les bosses de plàstic comencen a tenir efectes. On s'està notant ja, segons els investigadors, és amb el nombre de bosses de plàstic trobades als mars que envolten el Regne Unit.

Segons han constat científics britànics i holandesos, en un estudi que fa 25 anys que ho registra, el nombre d'aquest tipus de residu ha disminuït significativament des del 2010, quan els govern europeus van començar a aplicar legislacions més estrictes.

Països com Irlanda, Dinamarca, França o el mateix Regne Unit ja van introduir taxes a les bosses de plàstic el 2003, que han desembocat en restriccions d'ús massives.

Notícia relacionada: El món ha produït més de 9.100 milions de tones de plàstic des dels anys 50

Així, des del 2010, el percentatge de xarxes d'arrossegament que han atrapat almenys una bossa de plàstic s'ha reduït a la meitat a les aigües de l'anomenat "greater North Sea", la zona del Mar del Nord, del Canal de la Mànega i aigües del sud de Noruega, i se situa avui en el 16%. Abans del 2010, 40 de cada 100 xarxes acabaven amb una bossa de plàstic.

Thomas Maes, coautor de l'estudi publicat a la revista Science of the Total Environment, ho resumeix així: 

"L'acció de totes aquestes nacions... significa que hi ha menys bosses distribuint-se, menys bosses escapant llavors cap al medi marí".

 

Crida a conscienciar-nos amb altres plàstics

Agafant el cas de les bosses de plàstic, el científic del centre governamental britànic del Medi Ambient, les Ciències de Pesca i l'Aqüicultura (CEFAS) demana que es pensi més amb el plàstic que llancem.

"Si pensem una mica més sàviament en el plàstic, especialment en els articles d'un sol ús que fem servir en la nostra vida quotidiana, podem fer grans canvis".

En contrast amb les bosses de plàstic, però, els investigadors han trobat que el nombre de les escombraries de pesca trobades al mar, com xarxes, flotadors o boies, ha augmentat. I, segons alerta Maes, les mesures introduïdes per frenar això trigaran a fer efecte.

Les Nacions Unides quantifiquen en 8 milions de tones de plàstic -ampolles, embalatges i altres escombraries- les que van a parar cada any al mar, matant vida marina i entrant a la cadena humana alimentària fins als nostres plats.
 

 

Els científics han urgit a prendre mesures encara més estrictes per reduir l'ús dels plàstics. Al desembre, 200 països van acordar limitar la contaminació del plàstic als oceans i alerten que el 2030 podria haver-hi més residus plàstics que peixos.

Els plàstics, després d'un temps al mar, poden acabar enfonsant-se al fons marí o bé acabar trencant-se i convertint-se gradualment en microplàstics. I totes aquestes deixalles poden trigar centenars d'anys a degradar-se.

Notícia relacionada: Descobreixen que hi ha un cuc que es menja les bosses de plàstic

Netejar els oceans és una feina molt complexa. Per això els experts se centren a evitar que els residus acabin al mar: "No podem estar fregant el terra quan l'aixeta encara està oberta" ha dit Maes.

Lluita contra el plàstic d'un sol ús

A Espanya, la Comissió de Medi Ambient del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres que es prohibeixin els plats, gots i coberts de plàstic d'un sol ús a partir de l'1 de gener del 2020. Les mesures aprovades també inclouen canvis en lleis perquè es redueixin les safates de poliestirè dels aliments envasats.

La mesura, proposada per Units-Podem i les seves confluències, i pactada amb el PSOE i Ciutadans, s'ha aprovat amb els del PP en contra.

Aquesta aprovació implica que es facin les modificacions legislatives necessàries perquè la importació, la comercialització i l'exportació d'aquests estris siguin il·legals a partir d'aquella data.

ARXIVAT A:
Medi ambientContaminació
Anar al contingut