Madrid

Les tarifes de telefonia mòbil i ADSL a Espanya són de les més cares d'Europa

Obrir factures no és una feina agradable però quan parlem de la del telèfon mòbil segurament encara menys, ja que les quantitats a pagar acostumen a ser a cada nova carta més elevades. L'ús dels mòbils és cada dia més estès i la tendència europea és tenir-ne dos, un fet que a Espanya comença a deixar-se sentir. Segons un estudi publicat per la Comissió Europea, les tarifes espanyoles estan entre les més cares d'Europa i no només quan parlem de telefonia mòbil sinó també de les línies ADSL. L'elevat preu de la factura fa que hi hagi menys línies ADSL i que es canviï molt sovint de companyia.

Actualitzat
Avui per avui, ja són pocs els que farien la seva vida privada sense el mòbil a la butxaca. I el que encara és més difícil d'imaginar per a molts és treballar sense estar localitzable en qualsevol moment. Aquestes noves necessitats adquirides ens porten cada vegada més, així ho diuen les estadístiques, a tenir-ne, no un, sinó dos, de mòbils. El privat i el de la feina.

De mitjana, a Europa, ja hi ha més d'un mòbil per persona. En el conjunt de l'Estat, ens trobem fregant aquesta mitjana, una mica per sobre: 104 telèfons mòbils cada 100 habitants. Però tot indica que la tendència és a anar cap al cas de Luxemburg: és el país europeu amb més mòbils per persona. Gairebé n'hi ha dos per cap: 170 per cada 100 habitants. Encara hi ha casos, però, on hi ha menys mòbils que ciutadans, com el de Malta.

Doble dependència del mòbil i també, evidentment, doble factura. I això en el cas dels usuaris espanyols pot suposar una despesa considerable. Si prenem com a exemple el cas d'algú que faci diàriament cinc trucades i enviï dos missatges curts, les tarifes dels dos principals operadors espanyols són de les més cares, amb una mitjana de 63 euros al mes. Un estudi publicat per la Comissió Europea i fet sobre 50 tipus de contractes a Europa, situa una operadora de Malta com la més cara, on fer aquest tipus de trucades costa gairebé 80 euros. Per contra, a Dinamarca, per les mateixes trucades ens cobrarien poc més de 17 euros, quatre vegades menys que a Espanya.

Uns preus més cars que fan que els usuaris optin per anar canviant d'operadora a la recerca de tarifes millors. De fet, Espanya és el país de la Unió on aquesta pràctica és més habitual, tant, que un de cada tres canvis que es fan a Europa corresponen a usuaris d'aquí.

També creixen, i molt, les connexions a internet. A Espanya ja hi ha 6 milions de línies ADSL. Això suposa que un 14% de la població està connectada, un percentatge, però, inferior a la mitjana europea i que està molt lluny de països com Holanda i Dinamarca, capdavanters a nivell mundial, i que tenen gairebé 30 connexions per cada 100 habitants. El motiu d'aquest endarreriment podria ser, un cop més, que les tarifes a Espanya són més altes que en altres països de la Unió.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut