Barcelona

Les seqüeles laborals i familiars del càncer de mama

Els hospitals del Mar i de Sant Pau volen estudiar l'impacte del càncer de mama en l'àmbit laboral i familiar de les pacients i trobar-hi solucions

RedaccióActualitzat

Cada any, a Catalunya es diagnostiquen entre 4.500 i 6.000 càncers de mama. La bona notícia és que el 87% de les dones afectades es curen. Però convé anar més enllà i estudiar l'impacte del càncer de mama en l'àmbit laboral i familiar de les pacients per intentar pal·liar-ne els efectes. Ho faran els hospitals del Mar i de Sant Pau de Barcelona. L'estudi s'ampliarà més endavant a d'altres hospitals europeus.

Aquest dissabte, l'Hospital de Sant Pau organitza la primera jornada sobre qualitat de vida i càncer de mama amb l'objectiu de recaptar fons per començar aquest ambiciós projecte de recerca, que vol investigar i donar solucions a la problemàtica socioeconòmica que provoca el càncer de mama en l'entorn familiar i social de la dona.

Les dones que pateixen càncer de mama estan en la franja d'edat més productiva tant socialment com laboralment de la seva vida. La majoria són mares, treballen i tenen parella en el moment del diagnòstic.

El diagnòstic de la malaltia provoca en molts casos, en primer lloc, un daltabaix emocional que té conseqüències en tot l'entorn familiar i social de la dona. Els problemes més freqüents són la depressió, l'ansietat, el trencament de la parella i el fracàs escolar dels fills.

A tot això se suma l'actual situació laboral, que provoca un estrès afegit a la dona per la por de perdre la feina que tenia abans del seu diagnòstic. Estudis fets als Estats Units posen de manifest que entre un 30 i un 40 % de les dones que tenen càncer de mama perden la feina.

L'objectiu de l'estudi és, en primer lloc, quantificar científicament l'evidència de la problemàtica i el cost socioeconòmic de la malaltia, i, en segon lloc, proposar solucions als problemes per minimitzar l'impacte social de la malaltia.

Els responsables de l'estudi proposen un acompanyament complet a la dona des del mateix centre sanitari on rep tractament pel càncer de mama.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut