Les revoltes s'estenen a l'extrem sud-est de la península aràbiga
Les revoltes s'estenen a l'extrem sud-est de la península aràbiga
Oman

Les revoltes es propaguen a Oman

La revolta al món àrab s'estén a un dels països més antics del Golf. Sohar, Masqat (la capital actual) i Sharbatat formen els nuclis més vigorosos de les protestes. Oman té una monarquia islàmica absolutista i extreu uns 800.000 barrils de petroli al dia, l'1% de la producció mundial. Fins a sis podrien ser les persones mortes i més de vint els ferits a causa dels enfrontaments entre la policia i els manifestants.

Actualitzat
Continua l'onada de protestes a favor de la democràcia en el món àrab. Les revoltes han arribat a una de les monarquies islamistes absolutistes més antigues, la d'Oman, un país situat a l'extrem sud-est de la península aràbiga que controla, juntament amb l'Iran dels aiatol·làs, l'estret d'Ormuz. Per aquest passadís natural transita el 40% del petroli que s'exporta per via marítima a tot el món.

Les protestes van començar al gener passat i s'han anat intensificant al llarg del febrer. Fins ara, les estimacions de morts oscil·len entre dues i sis persones i també es parla d'una vintena de ferits en els enfrontaments entre els manifestants i la policia als nuclis més vigorosos que són Sohar, Masqat (la capital actual) i Sharbatat.

"Volem veure el benefici de la nostra riquesa petroliera distribuïda de manera uniforme", cridava un manifestant per un megàfon durant una protesta a prop del port. Els disturbis més intensos van ser els de diumenge, amb bloquejos de carreteres, saquejos, incendis i una dura resposta policial que podria haver causat la mort a dues persones. El sultà, mirant de calmar les tensions, va prometre 50.000 llocs de treball, prestacions per desocupació de 390 dòlars al mes i altres tipus de reformes en un país on els partits polítics estan totalment prohibits.

"La gent té gana", "no a l'opressió del poble" o "volem un govern electe" són algunes de les reivindicacions dels manifestants, que també consideren que s'ha de posar fi a la corrupció, tenir "llibertat d'opinió" i "més llocs de treball".

Oman és un sultanat que extreu uns 800.000 barrils de petroli al dia, l'1% de la producció mundial.
Anar al contingut