Londres

Les retallades ensorren electoralment els liberals britànics mentre creix l'independentisme escocès

El superdijous electoral al Regne Units deixa dos missatges: un de crític contra els liberals britànics i l'augment de l'independentisme escocès. El Partit Liberaldemòcrata ha estat el gran derrotat en les eleccions locals i regionals d'ahir al Regne Unit, i també en el referèndum per canviar el sistema electoral. Encara no se saben els resultats de la consulta, però els liberals ja apareixen com els grans perdedors. En canvi, el seu soci de govern, el conservador David Cameron, ha conservat tots els seus feus. A Escòcia, els nacionalistes han tingut un gran avenç en les eleccions autonòmiques i en les seves aspiracions per convocar una consulta independentista.

Actualitzat
Les eleccions locals a la Gran Bretanya passen factura als liberaldemòcrates, Nick Clegg, un any després d'haver format la coalició de govern amb els conservadors.

Clegg ha reconegut la derrota i ha assegurat que ara és el moment d'"aixecar-se". Els liberals han patit la factura de les retallades del govern de coalició, especialment entre els joves universitaris, que els han castigat per l'augment de taxes i la retallada del presupost d'Educació.

La jornada electoral també ha inclòs un referèndum sobre el nou model electoral que proposava la formació de Nick Clegg. El recompte de vots encara no ha començat, però els resultats encara poden castigar més els liberals si guanya el no.

La consulta ha evidenciat les tensions entre els dos socis de govern. El viceprimer ministre, el liberaldemòcrata Nick Clegg, ha estat el patrocinador del referèndum i promotor del sí, mentre que el primer ministre, el conservador David Cameron, ha fet campanya pel no.

La reforma electoral era la principal missió de Clegg en aquesta coalició, i ara, després de la derrota, s'ha de veure com es replanteja la seva continuïtat en el govern. En canvi, David Cameron ha reforçat la seva figura en una jornada electoral en què els conservadors no han tingut cap desgast en l'any que fa que són al govern.

La victòria més gran de l'independentisme

El partit del primer ministre escocès Alex Salmond és a punt d'aconseguir el millor resultat de la seva història. L'independentista SNP ha recollit el descens dels liberals i ha aconseguit importants guanys en zones tradicionalment laboristes, com Glasgow. De fet, els laboristes han registrat una reculada important que posa en dubte el càrrec del seu líder a Escòcia, Ian Gray.

L'SNP podria aconseguir o quedar-se a les portes de la majoria absoluta, un resultat inusual a Escòcia, que té un sistema electoral que no afavoreix que un sol partit tingui tot el control de la cambra.

Els resultats encara són provisionals, però si es confirmen podrien obrir de bat a bat la porta exposada per Alex Salmond, que implica un referèndum d'autodeterminació al país.

A Irlanda del Nord, el recompte de vots ha començat aquest divendres al matí. Els unionistes i el Sinn Féin confien mantenir-se com els partits més votats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut