La nau es va enlairar fa una setmana a la base de Baikonur, al Kazakhstan (EFE)
La nau es va enlairar fa una setmana a la base de Baikonur, al Kazakhstan (EFE)
Moscou

Les restes de la nau russa "Progress" cauran dissabte a la Terra

Gran part de la nau es desintegrarà i la resta caurà en fragments petits

RedaccióActualitzat

La nau russa "Progress", de l'agència Roskosmos, caurà probablement dissabte a la Terra. La nau és ara en una òrbita d'uns 170 quilòmetres i funciona sense control. Josep Manel Carrasco, astrònom de l'Institut de Ciències del Cosmos, explica que "la nau està girant descontroladament, fa una volta sobre ella mateixa cada quatre segons i està baixant la seva òrbita perquè comença a fregar una mica amb l'atmosfera, però el moment crític serà quan estigui a cent quilòmetres d'alçada."

Els experts calculen que entre un 20% i un 30% de la nau caurà a la Terra en fragments petits, previsiblement sobre el mar. En tot cas, la possibilitat que aquestes restes arribin a zones habitades és molt petita, tal com apunta Josep Manel Carrasco: "No és la primera vegada que cauen naus des de l'espai. De fet, fins als anys 90 no hi havia cap sistema controlat de caiguda d'aquest tipus de satèl·lit i portem 60 anys de carrera espacial. No ha passat mai res i és molt poc probable que passi."

La "Progress" es va enlairar fa una setmana per portar provisions a l'Estació Espacial Internacional. Poc després d'entrar en òrbita va deixar d'emetre senyals i va començar a perdre el control per causes que no s'han determinat.

Anar al contingut