Un grup de dones fa cua en un camp de refugiats del nord de Darfur. (Foto: Reuters)
Un grup de dones fa cua en un camp de refugiats del nord de Darfur. (Foto: Reuters)
Madrid

Les repatriacions voluntàries de refugiats baixen al nivell de fa 20 anys

El 2009 ha estat el pitjor any per a la repatriació voluntària de refugiats, en els últims 20 anys. Si anualment una mitjana d'un milió de persones tornen als seus països, l'any passat només ho ha fet una quarta part. Són dades d'un informe que ha fet públic l'ACNUR, l'agència de l'ONU per als refugiats, que xifra en 43 milions les persones desplaçades a causa dels conflictes i la persecució en acabar l'any passat. Un 41% dels refugiats són menors de 18 anys.

Actualitzat
El nombre total de refugiats es manté estable al voltant dels 15 milions de persones. Hi contribueix el fet que conflictes com els de l'Afganistan, Somàlia o la República Democràtica del Congo no donen indicis de solucionar-se.

Per això, molts d'aquests refugiats ho són de llarga durada. Aquestes situacions cada cop s'allarguen més, segons ha explicat la portaveu de l'ACNUR a Espanya, Maria Jesús Vega. "Les dades són realment preocupants perquè el que és normal és que, anualment, veiem repatriacions del voltant del milió de persones. Aquest any passat, la xifra ha baixat i només han retornat als seus països unes 250.000 persones". El principal país receptor de refugiats és els Estats Units, seguit de Birmània i l'Iraq. El 41% dels refugiats són menors de 18 anys.

Segons el mateix informe de l'ACNUR, a finals del 2009 hi havia 6 milions d'apàtrides, és a dir, ciutadans de qui cap estat no vol reconèixer la nacionalitat. Fonts no oficials creuen que aquesta xifra podria ser en realitat el doble.
Anar al contingut