El "petó de cargol" entre Leonid Brézhnev i Erich Honecker.
El "petó de cargol" entre Leonid Brézhnev i Erich Honecker.
Berlín

Les protestes paren el desmantellament del tram més famós de mur de Berlín

Des de primera hora del matí, al voltant d'unes 200 persones s'han concentrat davant del tram que un equip d'operaris va començar a desmantellar ahir tarda amb maquinària pesant i un fort desplegament policial. La seva persistència ha aconseguit diferir dos dies aquestes tasques.

RedaccióActualitzat
Les protestes al carrer i a internet han aconseguit paralitzar "in extremis" les obres per desmuntar part del tram més emblemàtic del Mur de Berlín, per la construcció d'uns habitatges de luxe a l'antiga franja de la mort.

Des de primera hora del matí, al voltant d'unes 200 persones s'han concentrat davant del tram que un equip d'operaris va començar a desmantellar ahir tarda amb maquinària pesant i un fort desplegament policial. La seva persistència ha aconseguit diferir, almenys dos dies, aquestes tasques.

Els manifestants criticaven amb lemes i pancartes la destrucció d'un monument tan emblemàtic com és l'anomenada "East Side Gallery", el tram més llarg de mur que encara es conserva en peu i que és famós per grafit com el del "petó de cargol" entre Leonid Breznev i Erich Honecker.

"El mur només té sentit quan està complet, si li obres un forat perd el seu significat", va assegurar un dels manifestants, un jove alemany que es va identificar com Max.

Passades les 11 del matí, un nombrós operatiu policial desmantellava el primer -i fins ara únic-bloc de formigó prefabricat d'un metre d'amplada del mur i, en un carretó, el transportaven fins a una camioneta.
Pancartes amb el lema "És que la cultura ja no val res?" presidien una protesta sense incidents que s'ha allargat durant una mica més quatre hores.

A més, la setmana passada va arrencar una petició a la plataforma social de Change.org, que fins aquesta tarda havia demanat més de 34.000 firmes per paralitzar les obres d'aquest bloc d'habitatges de luxe.

Les obres estan envoltades de contradiccions i "secretisme", denuncien preocupats Max i algun dels seus acompanyants en la protesta.

L'obertura d'un buit en altre temps infranquejable Teló d'Acer té com a objectiu construir una sortida d'emergència des del parc què s'havia convertit en "la franja de la mort", terreny sobre el qual s'edificaran els habitatges de la polèmica.

No obstant això, la promotora Living Bauhaus va assegurar en un comunicat que el desmantellament del mur "no té res a veure" amb la construcció del seu edifici, sinó que "es tracta d'un requisit del districte berlinès" a què pertany la parcel·la.

Per la seva banda, el portaveu del districte declarar que l'administració berlinesa "no té res a veure amb això", tot i la intervenció directa de les forces de seguretat en les tasques de desmantellament.

Kani Alavi, un dels pintors encarregat de decorar el mur en els anys 90, va lamentar aquest fet i va criticar que cap autoritat es responsabilitzi del que està passant.

"No sabem què és el que es proposen ni d'on ve l'autorització que permet la desmantellament del mur", va dir Alavi, que va assegurar estar "content" amb la resposta popular.

A més, el pintor va mostrar la seva satisfacció amb el fet que s'hagi aconseguit paralitzar les obres almenys durant dos dies i que l'assumpte s'hagi de debatre en l'assemblea del Govern Regional de Berlín.

Alavi va mostrar la seva indignació amb el fet que l'empresa constructora defensi que el terreny on està aixecat el mur sigui privat i que, per tant, aquest fragment del Mur de Berlín li pertanyi.

En aquesta mateixa línia es va manifestar una de les assistents a la concentració, la jove arquitecta Nina Gerard que va assegurar no entendre que "un monument tan important per a la història d'Alemanya es deixi caure en mans privades".

Per la seva banda, el responsable de màrqueting de la "East Side Gallery", Jörg Weber, va dir no poder comprendre que l'Ajuntament de Berlín "lluiti" per molts altres projectes socials però no ho faci per una causa com aquesta.

La futura construcció tindrà una alçada de 63 metres, el que la converteix en un dels edificis més alts de la capital alemanya des de la caiguda del mur i que, amb els seus 6.000 metres quadrats, oferirà habitatges a partir dels 2.750 euros el metre quadrat, molt per sobre de la mitjana de la zona
Anar al contingut