Tarragona

Les primeres tempestes d'estiu passen per Catalunya deixant un rastre de problemes

Les primeres tempestes d'estiu que rep Catalunya han provocat greus problemes, especialment a les comarques tarragonines, i han obligat a activar en fase d'alerta el pla d'emergències per inundacions, l'Inuncat, i el pla d'emergència exterior del sector químic de Tarragona, el Plaseqta. La circulació de trens pel corredor del Mediterrani s'ha hagut d'interrompre i no s'ha reprès fins a dos quarts de dotze de la nit. Un llampec ha provocat un incendi a la planta de Repsol YPF a Vila-seca. Les intenses pluges han obligat els bombers a fer més de 350 sortides per inundacions i caigudes d'arbres.

Actualitzat

Dissabte s'ha llevat amb cels blaus i sol a bona part de Catalunya i, malgrat que els meteoròlegs ho havien advertit, pocs eren els que haurien posat la mà al foc afirmant que el dia acabaria amb la fase d'alerta de l'Inuncat activada, calamarsades a molts punts del territori català, trens tallats al corredor del Mediterrani o carrers plens d'aigua en alguns punts de les comarques de Tarragona.

En pocs minuts els carrers s'han convertit en petites rieres, el trànsit de cotxes s'ha fet gairebé impossible i moltes clavegueres no han pogut engolir l'aigua i s'han acabat desbordant. A Salou, en poca estona s'han recollit fins a 40 litres per metre quadrat. En aquesta mateixa població, la policia local ha hagut de tallar els carrers principals, totalment inundats. La tempesta ha fet que l'aigua arribés gairebé a l'altura de les portes dels cotxes i entrés a alguns comerços, i alguns aparcaments subterranis han acabat inundats.

A Lleida també han patit els efectes de les fortes pluges, on han arribat de forma més matinera i han causat també alguns maldecaps. Les primeres tempestes d'aquest estiu han caigut amb una gran intensitat i amb molt d'aparell elèctric. La Direcció General de Protecció Civil ha recomanat als ciutadans no creuar ni amb cotxe ni a peu els trams inundats. També ha aconsellat prendre precaucions durant la caiguda de llamps, sobretot en els nuclis urbans i als llocs més alts en zones rurals.

Trens aturats


La pluja ha obligat a tallar la circulació de trens al corredor del Mediterrani entre Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant des de dos quarts de sis de la tarda per problemes a la catenària. Això ha afectat els trens de mitjana distància que van a Tortosa i els de llarg recorregut que van a València. Renfe ha habilitat autocars, tres en total, per traslladar els passatgers de la línia Barcelona-Tortosa, que han començat a circular a les vuit del vespre. També s'han habilitat quatre autobusos per recollir els passatgers que hi havia a les estacions de Tarragona, Sant Vicenç de Calders i l'Ametlla de Mar. Adif ha restablert la circulació als trams afectats a dos quarts de dotze de la nit.

Les pluges també han mantingut tallada la via fèrria entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders entre les sis i les set de la tarda. Fins a cinc trens s'han quedat aturats a les estacions de Tarragona, Sant Vicenç i l'Ametlla de Mar, i n'hi ha un que no ha arribat a sortir de Barcelona Sants. Alguns dels passatgers s'han queixat de la falta d'informació.

Llamps problemàtics

La direcció general d'emergències ha activat a un quart de vuit del vespre la fase d'alerta del Plaseqta, el pla d'emergència exterior del sector químic de Tarragona, per un incendi a la planta de Repsol YPF, al terme municipal de Vila-seca. L'origen del foc ha estat un llampec que ha caigut en un dels tancs que hi ha al costat del pantalà de la platja de la Pineda. Són tancs d'aigües residuals en els quals també s'hi acumulen restes d'hidrocarburs. Fins al lloc s'hi han desplaçat set dotacions dels bombers. L'incendi, que s'ha donat per extingit cap a les nou del vespre, no ha tingut cap afectació a l'exterior de la planta i no ha suposat cap risc per a la població. El Plaseqta ja està desactivat.

La pluja, però també el vent, ha obligat els Bombers de la Generalitat a fer més de 350 sortides, majoritàriament per petites inundacions en baixos i soterranis o caigudes d'arbres a la via pública. La majoria d'aquestes intervencions s'han produït a les comarques de Lleida, especialment a Balaguer i Mollerussa. També s'ha hagut de retirar una roca caiguda al quilòmetre 98,2 de la carretera C-12, a l'altura de Maials, que no ha causat desgràcies personals.

Les Terres de l'Ebre també s'han vist afectades per les tempestes. A Tortosa un llamp ha caigut a Campredó i ha provocat un petit incendi en un motor elèctric d'una casa deshabitada que ha estat sufocat per un dotació de bombers. A la demarcació de Tarragona, els bombers han fet una desena de sortides, moltes de les quals a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, mentre que a la resta de Catalunya les incidències han estat mínimes.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut