Washington

Les presons californianes s'hauran de desfer de 40.000 presos en dos anys

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha ordenat a les autoritats de l'estat de Califòrnia que redueixin el nombre de presos que hi ha interns a les seves presons, que estan saturades. Inicialment, les 33 presons estaven construïdes per acollir 80.000 presos, però actualment n'hi ha 148.000 i estan atapeïdes. Els presos viuen en condicions precàries i amuntegats, fet que provoca moltíssims problemes de convivència. Aquesta sentència sense precedents vol posar fi a la violació dels drets constitucionals dels presoners, autoritzats per llei federal pel jutge Anthony Kennedy, que assegura que la situació de les presons californianes "està per sota dels nivells de decència" i fa anys que els serveis "mèdics i psicològics a les presons estan molt per sota dels mínims constitucionals" i creu que "han "fracassat a l'hora de satisfer les necessitats bàsiques dels presos".

Actualitzat
La mesura l'ha aprovada el Tribunal Suprem per cinc vots a favor i quatre en contra. Els jutges més conservadors, que hi han votat en contra, han qualificat aquesta sentència com "la més radical de la història emesa per un jutjat" nord-americà.

Aquesta reducció de reclusos es farà en un procés de dos anys i el procés de reducció no s'ha especificat, i haurà de ser a discreció dels oficials de l'Estat, per tant podrien ser alliberats, traslladats a presons de nova construcció a l'estat, o bé ser traslladats a presons d'altres estats o d'altres jurisdiccions.

Aquesta sentència ha desestimat un recurs presentat per l'exgovernador de Califòrnia, Arnold Schwarzenegger, que havia demanat més temps per complir l'ordre federal que l'obligava a limitar la població de presos, arran de les denúncies de dos reclusos els anys 1990 i 2001 que consideraven que els serveis mèdics i psicològics que els oferien eren inadequats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut