Una dona protesta en una mobilització
Dones mobilitzant-se per defensar els seus drets

El que has de saber de la vaga feminista del 8M

Actualitzat

De qui sorgeix la iniciativa?

Sorgeix, ara fa un any, de la Comissió 8M, formada per diferents organitzacions del moviment feminista. Té el suport de 300 entitats i diferents col·lectius.

 

 

També s'hi han afegit els sindicats -necessaris- per poder formalitzar la vaga laboral. Ho han fet de manera diferent. CNT, CGT, COS, la Intersindical Alternativa de Catalunya que inclou sindicats de l'ensenyament com USTEC, de funcionaris i de la salut convoquen a la vaga de 24 hores. Els sindicats majoritaris, UGT i Comissions Obreres, han optat per convocar aturades de dues hores per torn.

També hi donen suport diversos partits polítics com Catalunya-En Comú Podem, la CUP, ERC i Junts per Catalunya (24 hores) i el PSC- PSOE (parcial, de dues hores).

Ciutadans i PP no donen suport a la vaga.

 

 

Quantes hores de vaga es poden fer?

Totes les treballadores i treballadors poden fer vaga 24 hores, poden exercir aquest dret legalment perquè hi ha una convocatòria de vaga legal i la poden fer independentment del que s'hagi decidit a l'empresa.

Poden optar també a fer vaga les hores que s'hagin acordat a l'empresa.

La vaga comportarà el descompte del salari més la part proporcional de les pagues extraordinàries, ja sigui de la jornada completa, ja sigui de les hores.

Les hores de vaga tampoc cotitzen a la Seguretat Social.

El Col·lectiu Ronda també ha respost a les preguntes legals sobre la vaga. Entre d'altres coses, recull que el dret de vaga "ens protegeix i les empreses no tenen dret a imposar sancions ni prendre cap tipus de mesura disciplinària o coercitiva pel fet de participar en una vaga general".

 

 

L'Associació Dones Juristes ha ofert cobertura legal per a la vaga feminista.

 

Qui s'hi pot acollir?

S'hi pot acollir tothom, els homes també; si no, seria considerada il·legal.

De tota manera, el moviment feminista l'ha focalitzat en les dones, per poder visualitzar que sense la feina de les dones el món es pot aturar.

 

Quin tipus de vaga és?

És una vaga laboral, però també d'estudiants, de cuidadores, de mestresses de casa no remunerades i de consum. L'objectiu és deixar clar que les dones són vitals.

La vaga feminista busca denunciar la desigualtat i per això demana que els homes assumeixin aquest dia les tasques de la casa i la cura de fills i malalts que normalment assumeixen les dones.

 

És anticapitalista?

Ho és en la mesura que els moviments feministes l'han convocada contra "la societat patriarcal i capitalista, racista i heteronormativa".

També reclamen el dret de totes les dones a la igualtat en tots els àmbits, acabar amb la bretxa salarial i que es reconegui el treball domèstic no remunerat, entre moltes altres coses.

 

 

Quines mobilitzacions hi ha?

Moviments feministes, sindicats i entitats que hi donen suport han convocat una marxa nocturna per al dimecres dia 7 a Barcelona, a la plaça Joanic.

El dia 8 la mobilització, a Barcelona, es farà a partir de les 18.30 al passeig de Gràcia. Abans, a les 12.30 hores, es llegirà el manifest de suport a la vaga del 8M, "Las periodistas paramos", als Jardins Montserrat Roig

Però en moltes poblacions, hi haurà mobilitzacions en el marc de la vaga feminista. A les dotze del migdia, per exemple, n'hi haurà a l'Hospitalet de Llobregat o Sabadell. A Lleida, serà a les 18 hores; a Badalona, a les 18 hores, i a les 19 hores a Girona i Tarragona, entre d'altres.

A més, els dies abans i el mateix dia a molts llocs del territori s'han convocat xerrades, conferències, debats i actes de tota mena.

També les diferents plataformes i entitats que donen suport a la reivindicació han organitzat actes simbòlics per donar més visibilitat al problema.

Aquí teniu algunes de les mobilitzacions arreu de l'Estat:

 

 

ARXIVAT A:
8MFeminisme
Anar al contingut