Els campaments de refugiats d'Haití, on es tem l'arribada de la tempesta tropical "Tomas"
Els campaments de refugiats d'Haití, on es tem l'arribada de la tempesta tropical "Tomas"
Port-au-Prince

Les pluges arriben a Haití, encara devastat pel terratrèmol

Més de 220.000 víctimes mortals, 300.000 ferits i prop de 2 milions de refugiats. Aquestes són les xifres que ha deixat a Haití el terratrèmol de 7 graus a l'escala de Richter que va assolar la capital el gener passat. L'ONU, en una conferència de donants, va aconseguir recollir milers de milions per ajudar els haitians en un gest solidari sense precedents. L'illa s'enfronta ara a la temporada de pluges que tot just comença. Als campaments, els desplaçats intenten netejar com poden les tendes completament inundades. I és que l'aigua estancada fa incrementar el risc de contagi de malalties.

Actualitzat
Les pluges han coincidit amb l'inici d'una operació conjunta entre el govern i diverses ONG per traslladar milers de damnificats a zones més segures, per evitar el risc d'inundacions i esllavissades.

Tot i els esforços, la reconstrucció encara trigarà anys. Una de les prioritats és la protecció dels menors. Segons un informe d'Unicef, un milió i mig d'infants estan afectats directament pel terratrèmol i molts encara necessiten ajuda.

Abans del terratrèmol, Haití ja patia una situació molt complicada. Era un dels països més pobres del món. Els nens eren un dels col·lectius que presentaven més indicadors desfavorables. El 30% dels menors de 5 anys tenien malnutrició crònica i el 55% no anaven a l'escola.

L'Unicef s'ha posat tres prioritats pel 2010 per millorar la situació dels nens haitians. L'agència vol assegurar-se que el màxim de nens possible vagi a escola. També vol prevenir i combatre la malnutrició i protegir els petits de la violència, l'explotació i els abusos.

Anar al contingut