La nova escala AS funciona amb dos controls lliscants que mesuren emocions bàsiques
L'escala AS funciona amb dos controls lliscants que mesuren emocions bàsiques
Barcelona

Les persones són cada vegada més insensibles a continguts violents o sexuals

L'estudi, de dos investigadors de la UPF, ha servit també per provar una nova escala per mesurar estats emocionals com el plaer o l'excitació

RedaccióActualitzat

Una nova eina d'anàlisi que mesura els estats emocionals desenvolupada per dos investigadors de la Universitat Pompeu Fabra ha demostrat empíricament que els humans estan perdent capacitat emocional d'excitació davant determinats continguts, com la violència o el sexe.

Això ho han pogut demostrar en el procés de validar una escala per mesurar estats emocionals, com el plaer o l'excitació, anomenada The Affective Slider (AS).

Els investigadors Alberto Betella i Paul Verschure han constatat, en un estudi publicat a la revista científica "PLoS ONE", que "les persones cada vegada són més insensibles als estímuls altament excitants que van des de la violència al sexe".

Betella i Verschure expliquen que la feina tenia un doble propòsit: "d'una banda, calia provar la fiabilitat de la nova escala AS i, de l'altra, volíem saber si podíem replicar les qualificacions proporcionades per l'International Affective Picture System (IAPS)". L'IAPS consisteix en un banc d'imatges utilitzat com a estàndard en estudis de psicologia, que permet obtenir dades individuals a partir de la resposta dels subjectes davant els estímuls.

L'escala AS que han posat a prova els investigadors de la UPF es compon de dos controls lliscants que mesuren emocions bàsiques en termes de plaer i excitació.

 

És, per tant, una eina "més simple i intuïtiva" per a l'autoavaluació en temps real, que es basa en l'Escala Maniquí d'Autoavaluació, Self-Assessment Manikin, SAM per les sigles en anglès, una de les més usades en psicologia per a l'autoinforme.

 

Una de les conclusions de l'estudi ha estat la demostració que l'escala AS pot substituir la SAM en l'autoavaluació de plaer i excitació, "amb els avantatges addicionals de ser un mètode autònom i que es pot reproduir fàcilment en dispositius digitals".

Però, a més de posar a prova la nova escala, l'estudi ha arribat a una altra conclusió: que existeix una resposta afectiva significativament menor als estímuls emocionals, és a dir, que "avui dia les imatges IAPS no impacten tant com en el passat".

Segons els autors, això es deu "molt probablement a la gran presència d'aquest tipus de continguts en els mitjans de comunicació".
Betella i Verschure creuen que aquests resultats "plantegen la reflexió sobre en quina mesura l'experiència emocional i l'expressió humana poden ser principalment modelades per l'experiència, i més específicament pel que fa al plaer i a les situacions excitants".

Els experiments sobre les respostes afectives en els éssers humans constitueix una de les línies d'investigació del Centre de Sistemes Autònoms i NeuroRobòtics (NRAS) de la UPF, dirigit per Verschure.

Anar al contingut