persones amb Alzheimer
persones amb Alzheimer

Les persones amb rendes més baixes tenen més risc de tenir Alzheimer

Malalts d'Alzheimer demanen en un vídeo que se'ls tracti amb respecte i sense paternalismes

RedaccióActualitzat

Recordar coses tan bàsiques com quin dia és avui els resulta difícil, als malalts d'Alzheimer, fins i tot si és una data assenyalada en què se celebra el seu dia mundial.

Aquesta malaltia neurodegenerativa afecta 44.000 persones a tot Catalunya. Dos de cada tres diagnosticats d'Alzheimer són dones. És la malaltia degenerativa més freqüent entre la gent gran.

L'Alzheimer és una malaltia molt relacionada amb l'edat, però també amb l'estil de vida. S'ha vist que, com menys nivell socioecòmic, més possibilitats hi ha de tenir aquesta demència.

Ho explica Sebastià Santaeugènia, director del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat:

"Hi ha estudis que demostren que les persones que tenen un nivell formatiu més elevat tenen una reserva cognitiva, una capacitat de, a pesar de tenir la malaltia, estar més temps amb pocs símptomes, durant un període més llarg."

 

 

No es tracta només d'estudiar, en sentit acadèmic. Tenir interessos, relacions socials i una vida activa ajuda a prevenir l'Alzheimer, perquè el cervell es manté en funcionament. La soledat, en canvi, és un factor de risc. A més a més, les persones amb un nivell sociocultural alt acostumen a tenir hàbits més saludables.

"Però no són totalment eficaços. Pots ser feliç, pots tenir una vida plena, pots tenir una bona xarxa d'amics, pots controlar els teus factors de risc cardiovasculars, i patir malaltia d'Alzheimer"

I és que encara hi ha moltes incògnites sobre aquesta malaltia. No se sap per què comença ni hi ha cap tractament per curar-la.

Els qui la tenen, demanen que se'ls tracti amb respecte i sense paternalismes. És el que mostra aquest vídeo de la Fundació Catalunya La Pedrera . 

Deu persones diagnosticades amb Alzheimer que participen en el programa d'estimulació de la memòria d'aquesta fundació expliquen com ho viuen i com canvia les persones del seu voltant per la malaltia.

Ens ho expliquen la Lluïsa, en Josep, la Núria...

"Em dic Lluïsa, tinc problemes de memòria i vull que em parlis com el que sóc, una adulta i no una nena"

"Em dic Josep, tinc problemes de la memòria, per què m'apartes de les converses?"

"Em dic Núria, de vegades em falla la memòria no et molestis si carinyosament alguna vegada et confonc per una altra persona"

 

El commovedor vídeo d'una dona que reconeix la seva filla

Coincidint amb la celebració del dia mundial d'aquesta malaltia, s'ha fet viral un vídeo molt emotiu en què es veu com una àvia reconeix de cop la seva filla i li diu que l'estima. Les imatges, de les quals diversos mitjans nord-americans se n'han fet ressò, acumulen desenes de milers de retuits. 

ARXIVAT A:
SalutAlzheimer
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut