Barcelona

Creus que la SGAE gestiona correctament els drets d'autor?

Aquesta tarda el programa "El secret", de Catalunya Ràdio, s'ha fet ressò de la polèmica generada la setmana passada a causa de la decisió de la SGAE de cobrar a les perruqueries per l'ús públic de la ràdio. "El secret" ha organitzat un interessant debat en què han participat músics, advocats i representants de plataformes contra el cànon digital.

Actualitzat
Els debats sobre la SGAE sempre acaben sent encesos i aquesta tarda no ha estat una excepció. D'una banda hi ha els que, com l'advocat Paco Ferrandis, defensen que la llei permet cobrar aquests cànons quan es fa un ús col·lectiu de la música, i que entitats com la SGAE es limiten a defensar els drets dels autors. De l'altra, els que pensen que el que fa la SGAE és abusar de la manca de claredat de la llei de drets d'autor i critiquen que tan sols es regeixi per un afany "recaptatori".

"La venda de CD ha caigut en un 70%, és normal que hagin apujat els cànons per compensar aquesta pèrdua", ha opinat Salvador Escrivà, fundador de La Salseta del Poble Sec. En el costat contrari, tant Ana Maria Méndez, gerent de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya, com Carme Zapata, de la plataforma Todos contra el Cánon, asseguraven que l'ús que es fa dels diners recaptats pel cànon és molt "opac" i que no és just que la SGAE cobri més d'un cop els drets d'autor. "Cada cop hi ha més autors que no se senten identificats per la SGAE, tot i així, no poden gestionar tots els seus drets, ja que, per llei, n'hi ha que  només els pot gestionar la SGAE", ha dit Ana Maria Méndez.

Al debat també ha intervingut Nacho Tarrés, líder del grup musical Gossos, que opina que la SGAE hauria de fer un esforç per millorar la seva "estratègia de comunicació, haurien d'intentar transmetre que els autors tenim dret a cobrar una part proporcional". Segons Tarrés, l'entitat no els està fent cap favor, ja que "la gent se'ls està girant en contra i, de retruc, es giren en contra dels autors".

I tu, què n'opines, de la gestió dels drets d'autor que fa la SGAE? Participa al debat!
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut