Les paraules del Papa no calmen les protestes islàmiques i la Comissió Europea surt en defensa de la llibertat d'expressió

Diversos representants religiosos i governs de diversos països islàmics i de majoria musulmana no consideren suficients els aclariments fets per Benet XVI aquest diumenge. Les explicacions s'han rebut de manera diversa a la comunitat musulmana. El Vaticà ha anunciat una iniciativa per calmar els ànims, i per això els nuncis als països musulmans explicaran la posició del cap del Vaticà respecte a l'islam i intentaran impedir friccions entre l'església catòlica i els musulmans. D'altra banda, Brussel·les ha qualificat d'"inacceptables" algunes reaccions "desproporcionades" a les paraules del Papa.

Actualitzat

Benet XVI ha reiterat que el passatge que va llegir en el seu discurs a la universitat alemanya de Ratisbona era una cita d'un text medieval que no expressava el seu pensament personal. Tot i això, representants religiosos musulmans i governs de països musulmans consideren insuficient aquest precisió i continuen exigint una disculpa. En vista de la reacció del món islàmic, el president francès, Jacques Chirac, ha fet una crida a evitar "tot el que animi les tensions entre els pobles i les religions".

També la Comissió Europea ha volgut aturar l'escalada de tensió i ha qualificat d'"inacceptables" algunes reaccions "desproporcionades i que rebutgen la llibertat d'expressió" davant les declaracions de Benet XVI. El portaveu de la comissió, Johannes Laitenberger, ha dit que "la llibertat d'expressió és una pedra angular dels valors de la UE, com ho és el respecte a totes les religions, cristianisme, islam, judaisme o laïcisme".

El govern de Malàisia, que presideix l'Organització de la Conferència Islàmica, ha qualificat d'inadequada "per calmar el disgust" l'explicació de Benet XVI. El més radical ha estat el cap de la Unió Mundial d'Ulemes Islàmics, l'egipci Yusef al-Qaradaui, que ha fet una crida als musulmans a  "expressar la seva ira divendres que ve".

Les crítiques han arribat de gairebé tots els països musulmans. El guia suprem iranià, l'ayatollah Ali Khamenei, ha afirmat que les paraules del papa són l'última etapa de la croada americanosionista contra l'islam. La màxima autoritat de l'islam a l'Aràbia Saudita, el gran muftí Abdulaziz bin al-Chaij, ha manifestat el seu "dolor" per les paraules del Papa, i el Consell de Ministres de Kuwait també ha mostrat la seva decepció per unes declaracions que "contenen una deformació de l'islam i les seves lliçons, que insten a la tolerància i la misericòrdia". A l'Iran i al Pakistan també hi ha hagut manifestacions de rebuig a les paraules del Papa.

A Síria, la comissió conjunta d'Acció Islàmica i Cristiana ha instat el pontífex a retractar-se de les seves paraules i a demanar disculpes per "haver ferit els sentiments dels musulmans". També el govern del Sudan ha criticat el Papa i ha instat l'ambaixador al Vaticà a explicar les paraules de Benet XVI.

Més enllà del Pròxim Orient, en canvi, els consells musulmans de la Gran Bretanya, França i l'Índia han considerat les mostres de desolació del Papa suficients, i han dit que confien que els ànims es tranquil·litzin. 

Defensa des de l'Església

A Catalunya, l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, ha lamentat que "grups radicals violents" hagin "malinterpretat" la cita sobre Mahoma pronunciada per Ratzinger a Ratisbona i ha transmès al secretari d'Estat de la Santa Seu, el cardenal Bertone, una carta on li comunica la seva "proximitat en aquests moments que sens dubte són de profunda tristesa".

D'altra banda, el Vaticà no ha volgut establir cap lligam entre aquesta polèmica i l'assassinat a Somàlia d'una monja italiana a l'hospital on treballava. Dissabte, un dels caps religiosos dels tribunals islàmics que governen bona part del país va cridar els musulmans a venjar-se del Papa. No obstant, els tribunals islàmics han condemnat la mort de la monja.

Per últim, els bisbes turcs han confirmat que "de moment, res fa pensar" que es cancel·li el viatge previst del Papa a Turquia a finals de novembre.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut