Barcelona

Les organitzacions de consumidors recorden que les aerolínies han de tornar l'import dels bitllets

El núvol de cendra provocat pel volcà d'Islàndia en erupció ha deixat centenars de milers d'afectats arreu del món, també aquí a Catalunya. Passatgers que han vist com els seus avions no podien enlairar-se i que, a més a més, s'han hagut de dedicar a la difícil tasca de buscar una solució al problema. Només al Prat, a migdia, s'havien suspès un centenar de vols i a la nova terminal es podien veure llargues cues de ciutadans, preocupats i molts també impacients. La majoria d'aerolínies ofereixen la possibilitat de canviar els bitllets d'avió però l'OCUC recorda que també hi ha una altra opció: la de tornar l'import dels bitllets.

Actualitzat
L'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC) recorda que les companyies aèries estan obligades a retornar l'import del bitllet si els passatgers no poden fer el viatge que tenien previst a causa del núvol de cendra que s'estén per mig Europa.

Així ho recull la normativa europea, segons l'advocat del departament jurídic de l'OCUC, Antoni Bergual, que recorda que aquesta opció preval independentment que el contracte del bitllet no hi doni dret.

La primera opció per a moltes companyies, però, és oferir vols alternatius. Si els passatgers poden modificar els seus plans, la FACUA-Consumidors en Acció subratlla que tenen dret a rebre menjar, begudes i allotjament si és necessari, i els recomana guardar les factures per reclamar-ne l'import.

Com que es tracta d'una causa de força major, però, els usuaris no poden reclamar les compensacions entre 125 i 600 euros que fixa la normativa europea.
Anar al contingut