Melilla

Les ONGs denuncien que el govern espanyol fa devolucions immediates d'immigrants en territori espanyol a la tanca de Melilla

El ministeri de l'Interior considera que pot expulsar els immigrants en terra de frontera, però ONGs i el defensor del poble denuncien que és territori espanyol

RedaccióActualitzat

La línia de la frontera és territori espanyol o marroquí? La resposta a aquesta pregunta pot marcar la diferència per a un immigrant que intenta arribar a Europa. A Melilla, la frontera és una tanca sofisticada on desenes de subsaharians estan disposats a passar-s'hi hores per arribar a l'altra banda.

La major part de la tanca de Melilla és doble. Hi ha un primer filat, un espai de terra i un altre filat. Abans i després de les tanques, la situació és clara. Abans de la primera: territori del Marroc. Després de la segona: territori espanyol. Però i al mig? L'espai entre les dues tanques és un niu de polèmica.

El Ministeri de l'Interior considera que pot expulsar els immigrants en aquesta terra de frontera. Gràcies als acords amb el Marroc, el govern espanyol aplica els que es coneix com a "retorns en calent", expulsar els immigrants de forma automàtica.

ONGs i fins i tot la defensora del poble, Soledad Becerril, mantenen que aquests devolucions al Marroc són irregulars. Creuen que l'espai de la tanca és territori espanyol. La diferència és gran: si els immigrants aconsegueixen passar se'ls ha de tractar segons la legislació espanyola. És a dir, són portats a un centre d'internament, però se'ls ha d'obrir un expedient, documentar-los i, si procedeix, tornar-los al Marroc.

Hores enfilats

Per tot plegat, la tanca s'ha convertit en el camp de batalla. Els immigrants estan disposats a passar-se hores enfilats per no abandonar una posició conquerida. La policia espanyola, d'altra banda, actua amb contundència per evitar que els immigrants passin la tanca.

La situació deixa imatges com les que acompanya aquest text. Aquest dijous hi va haver un altre assalt. Els subsaharians van irrompre en dues tandes. En la primera, uns 360 subsaharians van ser interceptats i rebutjats per les forces policials d'Espanya i el Marroc. 170 d'aquests immigrants es van quedar a dalt de la tanca durant hores, a sis metres de terra, oferint resistència fins que la Guàrdia Civil, amb l'ajut de les defenses, esprais de gas pebre i, fins i tot, extintors va aconseguir fer-los baixar per lliurar-los a les autoritats marroquines.

Un grup de 145 immigrants sí que van aconseguir saltar la tanca i va arribar pel seu propi peu fins al Centre d'Estada Temporal d'Immigrants. A aquest sí, se'ls aplicarà la legislació espanyola.

Per terra i mar

Només un dia després d'aquest intent de traspassar la tanca, 71 immigrants han estat rescatats al mar d'Alborán, a prop de la costa andalusa, i traslladats al port de Motril. Viatjaven en dues embarcacions. La primera, amb setze immigrants magrebins, tots homes i majors d'edat, ha estat localitzada per Salvament Marítim.

L'altra embarcació, amb 55 persones d'origen subsaharià a bord, ha estat interceptada per la gendarmeria marroquina, que els ha desembarcat en el seu territori. En aquesta segona patera hi anaven vint dones --dues de les quals estan embarassades-- i cinc menors d'edat. Tots estan bé de salut.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut