Les obres de la sala polivalent a Torelló s'aturen perquè l'empresa adjudicatària no pot fer front al cost dels treballs

ACN Torelló.-L'Ajuntament de Torelló i la constructora andalusa Iniciativas para la Construcción y Obra Civil (INCOC) han resolt de mutu acord el contracte de les obres de construcció de la sala polivalent, una de les grans obres de la legislatura de l'alcalde Santi Vivet. Tot i que el pressupost de l'obra va sortir a concurs per un valor d'1,69 MEUR, l'empresa se la va adjudicar amb un valor d'1,3 MEUR, una rebaixa que suposava el 18%. Vivet ha explicat que l'Ajuntament ha plantejat la resolució del contracte de manera amistosa per tal d'evitar contenciosos judicials que no només alentirien el procés d'adjudicació a una nova empresa, sinó que també suposarien la pèrdua d'algunes subvencions. El nou concurs, que es començarà a tramitar al ple d'aquest novembre, sortirà amb el pressupost d'1,69 MEUR, als que es descomptarà els 155.000 que corresponen a obra realitzada i que s'han dedicat a moviments de terres, clavegueram i fonaments.

Les obres de la nova sala polivalent de Torelló estan aturades després que aquest dimecres s'hagi signat el document on les dues parts, Ajuntament i empresa, resolen el contracte a què s'havien compromès per poder tenir enllestit el nou equipament municipal el novembre del 2017. La signatura ha estat la conseqüència d'una situació que no es podia assumir per les dues bandes. Ni per part de l'Ajuntament, que no volia pagar sobrecostos d'unes obres que, tenien un pressupost de sortida "viable", però tampoc per part de l'empresa, ja que no podia seguir fent front als costos dels treballs, ha explicat el batlle Santi Vivet.L'alcalde ha destacat que "l'obra es tirarà endavant", i espera que sigui en el termini previst. És per això que no han volgut presentar un contenciós davant la justícia. Segons ha explicat, la iniciativa hagués derivat previsiblement en una espera per la resolució del jutge que no només hagués impedit poder reprendre les obres amb celeritat, sinó que també hagués comportat la pèrdua dels 1,2 MEUR en subvencions, 600.000 dels quals provinents del Pla de Barris. El nou concurs es començarà a tramitar en el ple d'aquest mes de novembre i l'alcalde ha dit que espera que les empreses que no es van emportar el concurs s'hi puguin tornar a presentar. Santi Vivet preveu que la nova empresa pugui reprendre les obres a partir del gener del 2017. En aquesta ocasió, el pressupost de sortida es tornarà a situar a l'1,69 MEUR, i no als 1,3MEUR de l'empresa andalusa. A aquest nou pressupost, l'Ajuntament restarà el muntant corresponent als 155.000 que ja s'han pagat per les obres executades i les factures que faltin per liquidar. L'alcalde ha explicat que les obres es van iniciar durant el mes de juny de 2016, i pels mesos de juliol i agost l'empresa va presentar unes certificacions "molt baixes", de 50.000 euros, i al setembre una de 28.000 euros. "Els baixos imports per una obra de gran envergadura ens van fer aixecar la llebre", ha destacat Santi Vivet. Segons el batlle, l'empresa no té prou "solvència", ha afegit. Per això, quan la setmana passada l'empresa els va demanar un avançament de gairebé 400.000 euros, l'equip de govern va decidir aturar el procés i no accedir a les seves demandes. L'Ajuntament ha demanat a l'empresa que sigui rigorosa i compleixi amb els proveïdors locals, amb qui han contret un deute que per ara arribaria als 40.000 euros. Per la seva banda, l'empresa ha assegurat a l'alcalde que pagaran els rebuts pendents a les empreses proveïdores i no hi haurà impagaments.El regidor d'Urbanisme, David Forcada, ha assenyalat que la proposta pressupostària que va fer l'empresa "no era temerària, però potser sí que era excessiva per les dimensions del projecte". Segons Forcada, "amb l'obra engegada, l'empresa es va trobar amb una falta de tresoreria i un desconeixement dels proveïdors locals, la qual cosa va fer que s'adonessin que si l'executaven en la seva totalitat, això revertiria en un perjudici econòmic important".

Anar al contingut