Barcelona

Les noies infravaloren les seves capacitats tecnològiques i els nois es sobrevaloren

La UPC i la UOC llancen la campanya "El que no t'expliquen" per trencar estereotips sobre la falsa incapacitat genèrica de les dones per dedicar-se a la informàtica

RedaccióActualitzat

El 1843 Ada Lovelace va escriure el primer programa informàtic conegut, el 1921 Edith Clarke va inventar la calculadora gràfica, i el 1953 Evelyn Berezin va crear el primer prototip d'ordinador d'oficina.

Són tres exemples que fa servir la campanya "El que no t'expliquen", que els departaments d'informàtica de la UPC i la UOC han llençat per lluitar contra els estereotips de gènere amb motiu del dia de la dona treballadora. Aquests estereotips han portat a que gairebé el 90% dels estudiants d'aquesta carrera i d'altres enginyeries, com electrónica o automática, siguin homes:

 

Mateixes capacitats, però els estereotips encara guanyen

La campanya parteix del fet que tant homes com dones tenen les mateixes capacitats en l'ús i l'aprenentatge de les tecnologies, i aporta proves que aquesta diferencia es deu als estereotips de gènere. Aquestes proves s'han recollit en l'estudi "Reptes de la persistencia de rols i esteretips de gènere en l'elecció d'estudis superiors", que fa 6 anys que està en marxa.

En aquest estudi s'ha fet un seguiment al llarg del temps a 1.500 estudiants de Madrid i Barcelona d'entre 14 i 19 anys, i s'ha constatat que les noies tendeixen a infravalorar la seva competència en les matèries habitualment associades al gènere masculí, com la ciència, la tecnologia i les matemàtiques, encara que tinguin millors notes que els nois. I a l'inrevés, els nois sobrevaloren la seva.

El resultat és que el 25% dels nois de 15 anys volen estudiar enginyeria informática, per només el 9% de les noies de la mateixa edat. Segons l'estudi, això no té cap relació amb les capacitats, sinó amb la pressió social que els arriba i que porta les noies a negar-se la possibilitat d'optar-hi.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut