Combatents de les Forces Democràtiques Sirianes conquerint Raqqa (Reuters)
Combatents de les Forces Democràtiques Sirianes conquerint Raqqa (Reuters)
Raqqa

La caiguda de Raqqa, l'adeu al califat jihadista d'Estat Islàmic

Raqqa cau el mateix dia que, fa un any, va començar l'ofensiva contra Mossul

RedaccióActualitzat

Estat Islàmic ha desaparegut pràcticament del mapa de l'Orient Mitjà en perdre, aquest dimarts al migdia, les seves últimes posicions a la que havia estat la capital del seu califat, Raqqa, al nord-est de Síria.

Les Forces Democràtiques Sirianes, una milícia dominada pels kurds amb el suport dels Estats Units, han proclamat la victòria definitiva a la ciutat en conquerir l'estadi municipal, última posició dels jihadistes en el centre de la localitat, que era l'únic sector que encara estava en mans dels insurgents.

L'aliança arabokurda ha esperat la sortida de l'últim comboi amb civils i jihadistes rendits, per avançar cap al centre. Durant el cap de setmana han abandonat Raqqa més de 3.000 civils i uns 275 combatents islamistes sirians. Al centre de la ciutat només s'hi han quedat els insurgents no sirians, a qui no han donat permís per sortir.  Raqqa ha estat el bastió de l'organització radical durant els últims anys. 

Quatre mesos d'ofensiva

L'alliberament de Raqqa arriba el mateix dia que, fa un any, va començar l'ofensiva contra la ciutat iraquiana de Mossul. Les milícies rebels han llançat aquests últims dies l'assalt final a la considerada capital del califat d'Estat Islàmic, després de quatre mesos d'ofensiva armada. Hi han mort més de 1.100 civils i la ciutat està devastada. Es calcula que 270.000 residents han hagut d'abandonar la ciutat i milers hi han perdut la casa. 

 

Els aliats consideren imminent la derrota d'Estat Islàmic i han penjat una bandera blanca a prop de l'Hospital Nacional de la ciutat siriana com a símbol de l'esperada victòria, a la vegada que han retirat les de l'organització terrorista.

Raqqa va ser la primera capital de província a caure en mans dels rebels oposats al règim de Bashar al-Assad el 2013. Uns mesos després Estat Islàmic la va controlar per la força el 2014, fins a convertir-la en la capital de l'autoanomenat califat. A Raqqa, des de llavors s'hi va implementar una interpretació extrema de la llei islàmica: s'hi va prohibir, per exemple, escoltar música o dur pantalons ajustats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut