Teheran

Les milícies islamistes disparen contra la multitud i maten un seguidor de Moussavi

Segons diversos testimonis, almenys una persona ha mort a l'Iran quan homes armats de les milícies progovernamentals basikh han obert foc contra la multitud que s'ha manifestat aquest dilluns a la tarda pel centre de Teheran en suport al líder opositor Moussavi. A més de la víctima mortal, diverses persones han resultat ferides. Ha estat al final de la marxa, a la plaça d'Azadi, durant uns enfrontaments entre partidaris del líder reformista i les milícies islamistes. També asseguren que s'han sentit trets a tres districtes de la capital. Una estona abans, el líder opositor iranià, Mir Hussein Moussavi, ha reaparegut enmig de la protesta no autoritzada dels seus seguidors i ha reclamat que es repetissin les eleccions de divendres.

Actualitzat
En principi la d'aquest dilluns ha estat una manifestació pacífica però, segons alguns testimonis, això només ha estat una intenció, perquè al final de l'acte que ha aplegat milers de seguidors del líder reformista un milicià progovernamental ha disparat contra els manifestants i n'hauria mort un, segons ha explicat un fotògraf d'Associated Press.

Cops de porra, detencions d'opositors, càrregues policials i trets. Així ha acabat la manifestació pacífica però prohibida pel govern iranià. Els manifestants s'han comportat de manera civilitzada enmig d'un fort control policial, però res no els ha cohibit a l'hora de cridar ben fort la convocatòria de noves eleccions. Diuen que els resultats han estat fruit d'un frau i, per això, rebutgen que Mahmud Ahmadinejad repeteixi com a president emparant-se en la victòria electoral.

El règim de Teheran reprimeix amb mà dura totes les manifestacions espontànies i il·legals que se succeeixen aquests dies a tot el país. Per aturar les protestes, el govern iranià restringeix internet i missatges de mòbil. Creu que així la tensió al carrer anirà desapareixent i finalment els reformistes es resignaran, un cop més, a viure sota l'estricte dictat dels aiatol·làs. El lema d'aquestes manifestacions és "Déu és gran, mori el dictador", el mateix de la revolució del 1979, que va derrocar la dictadura.

Tot plegat ho han protagonitzat centenars de milers d'iranians opositors al president electe iranià, Mahmud Ahmadinejad, que s'han manifestat des d'aquest dilluns al migdia a Teheran. Agents antiavalots han intentat dissoldre la manifestació dels partidaris de Moussavi, que també s'han enfrontat amb els seguidors d'Ahmadinejad. El líder reformista, que ha participat en la manifestació, ha exigit que es repeteixin les eleccions, demanda que també ha fet l'expresidient iranià, el moderat Mohammed Khatami.

Des de Washington, el president nord-americà, Barack Obama, s'ha mostrat "molt preocupat" pels aldarulls als carrers de l'Iran i ha reclamat que s'investiguin les acusacions de frau electoral, però sense que es vessi sang. Després de reunir-se amb el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, Obama ha declarat que continua obert al diàleg amb el govern iranià.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut