Barcelona

Les màquines expenedores oferiran aliments saludables als espais per a joves i infants

El Departament de Salut i la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya han firmat un acord amb les empreses que proporcionen les màquines expenedores de menjar i beguda, les anomenades empreses de "vending", per lluitar contra l'obesitat infantil. A partir d'ara, promocionaran les màquines d'aliments saludables, sobretot quan les col·loquin en espais per a joves i infants. Ara es tracta que els adolescents triïn aquests productes baixos en calories en detriment de la resta.

Actualitzat

Les empreses de "vending", les que proporcionen les màquines expenedores de menjar i beguda, promocionaran a partir d'ara els aliments saludables, especialment als espais destinats a joves i infants. Serà gràcies a un pacte amb el Departament de Salut i la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya.

Actualment, en aquestes màquines s'hi poden trobar majoritàriament pastes i dolços saturats de greixos que no ajuden a portar una bona alimentació. La idea és equilibrar l'oferta per acostumar la gent a menjar més sa i evitar els creixents problemes de sobrepès i obesitat que es detecten entre els adolescents. L'objectiu és que es puguin trobar productes sans, com fruita i iogurts, als entorns de lleure, esportius i educatius.

Un dels obstacles perquè hi hagi productes més saludables és que, en general, acostumen a ser més cars, però la consellera de Salut, Marina Geli, considera factible que tinguin el mateix cost que els altres o, si és possible, menor. Es tracta, segons ella, d'una qüestió d'oferta i demanda: si puja la demanda d'aquesta mena d'aliments, els preus també s'aniran equilibrant.

L'acord no obliga les empreses de "vending" ni està previst aplicar sancions, però la consellera, que ha destacat que es tracta d'una campanya de promoció massiva, ha explicat que des de la conselleria se'n farà un seguiment.

La Federació d'Associacions de Mares i Pares, que és reticent a l'existència de màquines expenedores als centres educatius, s'ha mostrat favorable a la mesura de col·locar aquest tipus de màquines a les escoles si ofereixen un producte saludable.

L'acord amb les empreses de "vending" forma part d'un conjunt d'estratègies per lluitar contra l'obesitat infantil, que és una de les preocupacions principals de les autoritats sanitàries, i és que es tracta d'un fenomen que va en augment: un de cada quatre adolescents catalans és obès, i la mala alimentació n'és una de les causes.

Anar al contingut