Madrid

Les malalties de transmissió sexual augmenten l'última dècada

La sífilis s'ha duplicat durant l'última dècada i ha arribat fins als 1.734 casos tractats a l'estat espanyol. L'augment també ha afectat altres malalties de transmissió sexual, com la sida, la gonorrea, les clamídies o el virus del papil·loma humà, però no d'una manera tan accelerada. La Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) ha alertat que els casos de sífilis s'han duplicat precisament quan aquesta malaltia "semblava que estava desapareixent". Entre les causes d'aquest increment, el SEIMC apunta els fenòmens migratoris, els viatges a l'estranger i els canvis en les conductes socials.

Actualitzat
El representant del SEIMC, el doctor Fernando Vázquez, ha assenyalat que els casos de sífilis han augmentat igual a "Espanya i la resta d'Europa". També ha alertat de l'increment els últims deu anys dels casos de gonorrea i clamídies tant en homes com en dones. Així mateix, la infecció pel virus del papil·loma humà ha crescut un 50% entre els homes i s'ha triplicat entre les dones.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) cada any hi ha 340 milions de nous casos de sífilis, gonocòccia, clamídies i tricomones.

El desconeixement i el canvi d'hàbits, principals causes


Entre les causes de l'augment de les malalties de transmissió sexual Fernando Vázquez apunta els fenòmens migratoris, els viatges a l'estranger i els canvis en les conductes socials. El doctor assegura que "la gent ha perdut la por al VIH i ja no es té tant respecte a la malaltia com a finals dels 80 i principis dels 90".

Vázquez també creu que "les malalties de transmissió sexual s'estenen pel desconeixement que s'està infectat, ja que els símptomes no són fàcilment detectables". Respecte al perfil dels afectats, el doctor Vázquez diu que, en general, afecten més els homes, joves i homosexuals.

El SEIMC recomana anar a un centre especialitzat quan es detecti algun símptoma d'aquest tipus d'infeccions. També aconsellen la utilització del preservatiu com "la barrera més efectiva" a més de l'educació, ja que "els joves no tenen consciència de la gravetat d'aquestes malalties".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut