Joan Herrera: "La proclamació de Felip VI no és un acte de coronació, sinó d'imposició." (Foto: ACN)
Joan Herrera: "La proclamació de Felip VI no és un acte de coronació, sinó d'imposició." (Foto: ACN)
Barcelona

Les joventuts d'Iniciativa i Esquerra protesten contra la proclamació de Felip VI

Joan Herrera diu que la proclamació de Felip VI "no és un acte de coronació, sinó d'imposició" i que cal fer un referèndum

RedaccióActualitzat

Coincidint amb la proclamació del rei Felip VI a Madrid, les joventuts d'Esquerra Republicana i Iniciativa per Catalunya han dut a terme dos actes simbòlics per protestar contra l'acte d'entronització del nou monarca d'Espanya.

Bandera republicana a la plaça Joan Carles I

Els Joves d'Esquerra Verda han vestit aquest dimecres l'obelisc de la plaça Joan Carles I de Barcelona amb una bandera republicana. Durant l'acte en aquesta plaça, les joventuts d'ICV han reclamat un referèndum sobre la continuïtat de la monarquia i també hi ha participat el coordinador nacional dels ecosocialistes, Joan Herrera.

El dirigent d'Iniciativa ha afirmat que la proclamació de Felip VI "no és un acte de coronació, sinó d'imposició", que expressa una forma de fer política basada en una democràcia autoritària, i ha reivindicat el dret a decidir dels ciutadans sobre si volen una monarquia o una república.

Els Joves d'Esquerra Verda (JEV) han embolicat amb una bandera republicana la base del monòlit de la plaça, situada a la cruïlla de passeig de Gràcia i la Diagonal.

Nova placa a l'Avinguda Príncep d'Astúries

Per la seva banda, també a Barcelona, les joventuts d'Esquerra Republicana (JERC) han mobilitzat una desena de militants per tapar la placa de l'Avinguda Príncep d'Astúries amb un cartell on hi deia "Avinguda de la República Catalana". El portaveu nacional de les JERC, Gerard Gómez del Morral, ha explicat que, amb aquesta acció, pretenien "deixar clar que per a nosaltres avui no comença res, ja que ens sentim totalment desvinculats de la monarquia espanyola".

"Nosaltres no reconeixem Felip VI com a rei i volem dir ben alt que els catalans no tenim prínceps ni reis i que el 9 de novembre votarem a favor d'una república catalana", ha afegit Gómez del Morral. Simultàniament, les JERC han convocat altres actes a diversos municipis catalans, on han substituït de forma simbòlica els noms dels carrers relacionats amb la monarquia.

 

Anar al contingut