Mapa de les joguines més perilloses
Mapa de les joguines més perilloses
Brussel·les

Les joguines i les peces de vestir, els productes més perillosos detectats a la UE

La UE planteja dos reptes a fer front: les vendes per internet i la forta presència de productes xinesos

RedaccióActualitzat

Durant el 2015 hi va haver més de 2.000 productes perillosos van activar les alertes a tot Europa. En concret, segons ha publicat la Comissió Europea, l'any passat es van registrar 2.072 alertes i es van fer 2.745 actuacions de seguiment. Les principals categories en què es van haver de prendre mesures correctores van ser les les joguines, en un 27%, i les peces de vestir, en un 17% i el risc més alertat: el químic, en un 25% del total, seguit del risc de lesions, en un 22%.

Després de defensar el sistema d'alerta entre els estats membres en el si de la UE -quan un estat fa una alerta ràpida, la resta d'estats poden detectar immediatament el producte en el seu mercat i retirar-lo si cal-, la comissària europea de Justícia, Consumidors i Igualtat de Gènere, Věra Jourová, ha explicat que la majoria d'alertes provenen de productes venuts a internet i de procedència xinesos:

"El sistema d'alerta ràpida ajuda a coordinar amb rapidesa la reacció de les administracions nacionals responsables de la protecció dels consumidors per retirar del mercat europeu els productes perillosos. Actualment, se'ns plantegen un parell de reptes: les vendes per Internet, que fan arribar directament per correu postal els productes al domicili dels consumidors, i la forta presència de productes xinesos que ha detectat en el mercat el sistema d'alerta ràpida".

Actualment, més del 65 % dels europeus es compren productes per internet i entre el 2006 i el 2015 aquests consumidors han crescut un 27%. Ara, segons la UE, el nou repte és haver de fer front a les compres per internet, que envien als domicilis productes provinents de fora de la UE que no han estat sotmesos a cap control de seguretat.

L'altre repte és la forta presència de productes xinesos. I és que el 62% dels productes perillosos que notifiquen els estats provenen de la Xina i la UE n'és l'importador més important. Fins ara, la Xina ha atès 11.540 notificacions i ha pres mesures correctores en 3.748 casos, tot i que sovint encara és difícil de localitzar l'origen del producte.

Jourová visitarà la Xina el mes juny per parlar de la seguretat dels productes amb els seus homòlegs xinesos.

Anar al contingut