Catalunya

Les investigacions sobre l'Alzheimer avancen, però encara no permeten posar data a la cura de la malaltia

L'Alzheimer és encara una gran desconeguda, però les investigacions que s'estan fent podrien començar a donar fruits. A la Universitat de Lleida se n'estan seguint dues. Una per saber si la ingestió de determinats aliments pot prevenir l'Alzheimer. L'altra es fa en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i dues dels Estats Units, i intenta esbrinar les causes d'un dels processos que porten a la mort de les neurones. Aquesta última s'atansa a un final exitós, que en facilitaria el diagnòstic i contribuiria a trobar un tractament per a la malaltia. En el cas de la Universitat Rovira i Virgili, s'investiga és si l'exposició a l'alumini predisposa a tenir la malaltia de l'Alzheimer.

Actualitzat

No està calculat exactament el nombre de persones afectades d'Alzheimer, però sí que els especialistes consideren que dels 25 milions de persones que hi ha al món que pateixen algun tipus de malaltia del cervell, més de la meitat tenen Alzheimer. A Espanya la proporció seria entre 400.000 i 800.000, i a Catalunya la xifra estaria entre 60.000 i 110.000. És un mal que augmenta i que ara per ara no té cura. Les investigacions encara se centren a saber per què passa. Quan se sàpiga això, es podrà intentar millorar el tractament. A Catalunya hi ha diverses universitats que s'hi dediquen.

A la Universitat de Lleida, un grup de recerca ha identificat un dels processos que provoquen la mort de neurones en l'Alzheimer. Hi treballen des de fa tres anys i ben aviat van trobar que les neurones de les persones amb Alzheimer tenen un nombre molt més elevat que la resta de la gent de molècules pro-NGF, que poden matar neurones. Més tard, van descobrir que aquestes molècules són més perjudicials en els malalts d'Alzheimer, és a dir, que tenen més probabilitats de matar neurones. Ara, volen saber per què passa això.

Si la investigació acaba bé també en millorarà el diagnòstic. Però encara faltaria entendre altres causes de l'Alzheimer per trobar una possible cura. Per això, és important coordinar investigacions encara que siguin d'altres malalties amb punts en comú, com una sobre l'esclerosi lateral amiotròfica que també es fa a la Universitat de Lleida.

I a la mateixa universitat se segueix una altra investigació sobre l'Alzheimer, aquesta per descobrir si la ingestió de determinats aliments pot prevenir la malaltia.

En el cas de la Universitat Rovira i Virgili, el que s'està investigant és si l'exposició a l'alumini predisposa a tenir la malaltia de l'Alzheimer. De moment, ja han comprovat que això passa en les proves de laboratori que han fet amb ratolins, però encara no es poden extrapolar els resultats a les persones. Ara com ara no hi ha cura per a malalties del cervell com l'Alzheimer, tot i que se sap que poden tenir un origen genètic o poden ser provocades per múltiples factors, alguns encara desconeguts.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut