Barcelona

Les infeccions de VIH van a l'alça entre els gais i la població nouvinguda

Catalunya se suma aquest dimecres 1 de desembre a la celebració del Dia Mundial contra la Sida posant èmfasi en la importància d'una detecció precoç de la malaltia. El nombre de les noves infeccions per VIH s'ha estabilitzat, tant a Catalunya com a Espanya i a escala mundial, tot i que últimament se n'ha detectat un repunt entre els gais i la població nouvinguda. Per això les autoritats fan una crida a no abaixar la guàrdia. Aquest dimarts els llums de les façanes de l'Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat s'han apagat i s'han tornat a encendre seguint la iniciativa d'ONUSida "Lights for rights", coincidint amb la vigília del Dia Mundial contra la Sida.

Actualitzat
El nombre de noves infeccions per VIH es manté estable a Catalunya. L'any passat es van notificar 560 noves infeccions, una xifra que no varia gaire respecte a les dels darrers anys, que han vorejat sempre les 600. A Catalunya, la infecció afecta sobretot la població compresa entre els 25 i els 39 anys, i darrerament s'ha incrementat la infecció per relacions sexuals no protegides entre homes i la població nouvinguda. En total, fins al 2009 s'han diagnosticat a Catalunya prop de 16.500 casos.

Tot i que el nombre de noves infeccions es manté estable, les autoritats fan una crida a no abaixar la guàrdia i a continuar apostant per la prevenció. Per això, el lema de la celebració enguany del Dia Mundial contra la Sida és "Estima't. Fes-te la prova. Fes servir el preservatiu". La consellera de Salut en funcions, Marina Geli, ha llegit aquest dimarts un manifest coincidint amb la vigília d'aquesta celebració.

A Espanya, les noves infeccions també es mantenen estables, i l'any passat es van notificar més de 2.200 nous diagnòstics, segons dades que ha aportat el Ministeri de Sanitat. A escala mundial, la malaltia tampoc no avança, segons les Nacions Unides, que xifra en 2,6 milions el nombre de noves infeccions el 2009, una xifra un 20% inferior que deu anys enrere.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut