Madrid

Les fusions d'empreses animen la borsa espanyola en una setmana de frustracions

Quan el mercat immobiliari nord-americà continua en crisi, la Reserva Federal no abaixa els tipus d'interès, el petroli voreja els 69 dòlars i els consumidors perden la confiança en l'economia, no es pot parlar d'una setmana positiva. L'esperança, però, no s'ha de perdre mai. Si més no aquesta és la màxima que han posat en pràctica els inversors espanyols, que s'han aferrat a la vitalitat del mercat de valors intern. Les notícies de fusions d'empreses, amb Endesa com a màxima estrella, han vitaminat la borsa i l'han mantinguda en positiu, permetent un augment del 0,96%.

Actualitzat
L’augment té noms i cognoms: Endesa. Un nou capítol de la telenovel·la ha permès que la borsa espanyol tanqués una setmana no gaire favorable en positiu. De fet, les accions de la companyia han pujat prop d’un 5% després que E.ON va millorar la seva oferta i Enel i Acciona van anunciar una opa per 41 euros. Una operació que la Comissió Nacional del Mercat de Valors ha frustrat, impedint que es formalitzi fins d’aquí a sis mesos.

Però no només d’Endesa viu el parquet. Les expectatives de concentració que fan referència a valors com Gamesa o Iberia i les compres efectuades per entitats com Mapfre, que ha adquirit la meitat del negoci d'assegurances de vida de Bankinter per 240 milions, han afavorit considerablement l’augment de la borsa.

De fet, aquestes han estat les poques bones notícies que han arribat a les orelles dels inversors. La resta ha seguit la línia de les últimes setmanes. No és una novetat que el negoci immobiliari als Estats Units va de baixa. La venda d’habitatges nous ha caigut un 3,9% al febrer i, per primer cop en sis anys, els preus han baixat. A aquest discurs, ja habitual, s’hi ha sumat la reacció, o més ben dit la no-reacció, de la Reserva Federal que ha decidit no tocar els tipus d'interès. L’ens adverteix que encara és aviat per abaixar el preu del diner perquè encara hi ha pressions inflacionistes.

La confiança dels consumidors nord-americans tampoc no està per tirar coets i el PIB del país, que ha crescut un 3,3%, no presenta grans xifres. Tot i això, hi ha hagut algunes alegries com l’augment de la confiança en l'evolució del sector empresarial i algunes dades d'inflació que mostren la seva contenció. Insuficient, però, per fer front a una altra mala notícia: l’augment del barril de Brent que divendres va superar els 69 dòlars per barril per la tensió generada entre Londres i Teheran pels quinze soldats britànics detinguts per l'armada iraniana.

L'Íbex, ni fred ni calor

Pel que fa a l'evolució del principal indicador de la borsa espanyola, deu companyies han registrat pèrdues i quinze guanys. Els principals augments fan referència a les empreses que han estat objectius de rumors i notícies de fusió: Gamesa, amb un 7,77%; Sogecable, amb 4,9, després que el Govern el va autoritzar a controlar Audiovisual Sport, que té bona part dels drets d'emissió del futbol, i Endesa.

Per la part de baix, destacar la davallada d’un 1,57% del Banc de Sabadell tot i anunciar el pagament d'un dividend i la divisió de les seves accions. Una altra que baixa és Inmocaral, a qui la seva entrada a l’indicador no ha caigut gens bé. Ja va baixar la primera setmana que va entrar a l’Íbex i ara ha tornat a perdre un 1,53%.

La setmana que ve l'Ibex-35 partirà de 14.641,70 punts, però presentarà un buit: el que deixa Endesa fins que se sàpiga el grau d'acceptació de l’opa d'E.ON. A més, només hi haurà quatre sessions, per la festivitat de Divendres Sant. Els inversors estaran pendents de les dades de l'activitat industrial i d'atur nord-americans de març, i de les comandes de fàbrica a Alemanya.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut