Manila

Les Filipines admeten errors en la gestió del segrest de l'autobús a Manila i la Xina en demana explicacions

El president de les Filipines i la mateixa policia han admès "errors" en la gestió del segrest d'un autobús a Manila, que va acabar amb vuit turistes de Hong Kong que estaven retinguts i el mateix segrestador, un expolicia que volia que el readmetessin al cos, morts. I és per això que el president del país ha ordenat obrir-ne una investigació. Des de la Xina, d'on eren la majoria dels turistes que viatjaven a l'autobús, s'han demanat explicacions a les autoritats filipines perquè consideren que hi va haver equivocacions en l'actuació policial i s'ha iniciat una campanya de desprestigi cap a les illes.

Actualitzat
La policia filipina ha admès errors i "diverses deficiències" en la gestió del segrest de l'autobús i, en aquest sentit, han assegurat que ho investigaran, juntament amb els representants del govern de Hong Kong que s'han desplaçat a la zona. El director de la policia, però, ha explicat que van decidir atacar el vehicle després que el conductor de l'autobús, que va aconseguir fugir, va explicar als agents que tots els ostatges eren morts. Una dada, explica el policia, que "va resultar ser falsa".

Poc abans, el mateix president de les Filipines, Benigno Aquino III, reconeixia errors en la gestió del segrest. Tanmateix, el mandatari rebutjava les fortes crítiques de què ha estat víctima, diu, el país per part dels mitjans estatals xinesos, que han arribat a definir les Filipines com "un dels països més caòtics del sud-est asiàtic" o com "una cultura ancorada en la colonització, l'autocràcia i els canvis constants de govern".

Pel que fa al segrest, Aquino ha afegit: "Va utilitzar els ostatges com a escuts humans i això va provocar que els nostres efectius dubtessin si utilitzar una força letal". El ministre d'Interior filipí, Jesse Robreso, justificava, per la seva banda, l'acció afirmant a una emissora local que dins de l'autobús hi havia un equip de televisió i, per tant, la policia "no comptava amb el factor sorpresa".

Des de la Xina, d'on eren la majoria dels turistes que viatjaven a l'autobús, s'han demanat explicacions a les autoritats filipines perquè consideren que hi va haver equivocacions en l'actuació policial i aconsellen als seus ciutadans que no viatgin a les illes.

Un assalt sagnant


Després de dotze hores de segrest, la policia filipina va decidir assaltar l'autobús retingut per un exinspector de policia amb setze ostatges. Les autoritats van aconseguir reduir el segrestador, que va morir en l'assalt, i alliberar els ostatges. Vuit dels turistes de Hong Kong van morir com a conseqüència del tiroteig entre les forces de seguretat i el segrestador, que també va morir en el moment de l'assalt dels cossos de seguretat.

La policia va identificar el segrestador com a Rolando Mendoza, un antic inspector amb el grau de capità que va ser apartat del cos el 2008 després d'haver estat acusat de robatori, extorsió i tràfic de drogues.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut