Barcelona

Les farmàcies prendran el pols als més grans de 60 anys per prevenir l'ictus

Salut vol prevenir l'ictus des de les farmàcies i es prendrà el pols gratuïtament per detectar arítmies, un dels principals factors de risc

RedaccióActualitzat

L'ictus és la primera causa de mort de les dones i la tercera dels homes. I la meitat dels supervivents tenen discapacitats. Per anticipar-s'hi, el Departament de Salut es proposa detectar un dels principals factors de risc des de les farmàcies mateix. Així, ha posat en marxa la campanya "Pren-te el pols", dirigida a persones de més de 60 anys, a qui prendrà el pols gratuïtament. A partir d'aquesta edat, un 10% dels ciutadans tenen arítmia cardíaca, un dels principals factors de risc per tenir un accident vascular cerebral.

La campanya implica les farmàcies, que és on els ciutadans hauran d'anar perquè els detectin si tenen arítmies que poden derivar en un ictus. Dels 13.000 ictus que hi ha cada any a Catalunya, la fibril·lació auricular és l'arítmia crònica més freqüent i està al darrere d'un de cada quatre ictus, segons ha  explicat el doctor Mariano de la Figuera, metge d'atenció primària i membre de la Comissió de la Ruta Fibril·lació Auricular:

"Permetrà detectar de manera precoç un tipus d'arítmia que es diu fibrosi auricular. Al darrera d'aquesta arítmia hi ha la possibilitat de fer un ictus. De fet, dels 13.000 ictus que es veuen cada any a Catalunya, la primera causa de mort aquí entre les dones, la fibril·lació auricular, l'arítmia crònica més freqüent, pot provocar un percentatge molt elevat d'aquest tipus d'ictus."

Si en un dels controls a la farmàcia es detecta arítmia, es derivarà al pacient al centre de Salut perquè segueixi el protocol establert. 

Un total de 370 farmàcies de Barcelona, Osona i les Terres de l'Ebre, 40 ajuntaments i 105 centres de salut s'han adherit a la primera fase de la campanya. 

Precisament, TV3 dedicarà La Marató d'aquest any a l'ictus.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut