Gandesa

Les famílies dels bombers morts en l'extinció del foc d'Horta parlen de descoordinació, mentre que la Generalitat ho nega

Han començat a declarar davant la jutge de Gandesa que porta el cas de l'incendi d'Horta de Sant Joan els primers testimonis dels fets. El primer a explicar què va passar aquell 21 de juliol ha estat el guaita de Lleida, que ha dit que va alertar del perill del canvi sobtat de vent una hora abans que els GRAF de Barcelona i de Lleida quedessin atrapats. Després ha estat el torn del sergent del Grup d'Actuacions Forestals de Barcelona, que ha dit que van estudiar una "ruta d'escapament" quan van veure que estaven en perill. Els altres set bombers declararan un altre dia, encara per determinar. Tots treballaven a pocs metres dels cinc companys que van morir en el foc del massís del Port.

Actualitzat
La jutge de Gandesa que instrueix el cas dels cinc bombers morts en l'incendi d'Horta ha començat a prendre declaració als testimonis del cas aquest divendres. Els primers a comparèixer són vuit bombers del cos d'elit del GRAF i el guaita de Lleida que van participar en l'extinció del foc d'Horta de Sant Joan. Treballaven a pocs metres dels cinc companys que van morir i van ser els primers que els van auxiliar.

El guaita explica que va advertir de la perillositat del canvi de vent

Segons han explicat els advocats, el guaita dels GRAF Lleida, Andreu Caravaca, ha explicat que ell va avisar per l'emissora del perill del canvi sobtat de vent una hora abans que els GRAF de Barcelona i de Lleida quedessin atrapats. Caravaca ha afegit, però, que cap comandament els va donar cap instrucció i que quan des de Bellaterra es va donar ordre de marxar del lloc, al cap de més d'una hora, els GRAF ja no podien sortir. Caravaca ha explicat que el vent, que va passar de disset a seixanta quilòmetres per hora en uns minuts, va fer que el foc revifés i els atrapés.

Segons han explicat l'advocat de la família Moré, Xavier Naiats, i el de la família Espinet, Pau Simarro, el guaita de Lleida ha relatat que els GRAF Lleida es van quedar sense guaita i sense mitjans aeris una hora abans de morir quan, assegura, el protocol estableix que hi ha d'haver una comunicació contínua. A ell, en canvi, sí que li van ordenar que canviés de posició. Segons els advocats, això demostra que hi va haver falta d'informació i de coordinació.

Segons Simarro, el guaita ha explicat que sobre les dues del migdia va avisar per l'emissora -amb la qual es comunicava en xarxa amb tothom- que el vent havia passat de disset a seixanta quilòmetres per hora. Aquesta informació la va donar dues vegades i va alertar que "estaven en perill". Segons Caravaca, en aquell moment tant ell com els GRAF podrien haver marxat del lloc però ningú els va donar cap instrucció. Els advocats no entenen com pot ser que cap comandament no prengués cap decisió.

Per altra banda, tot i que Interior sempre ha assegurat que el comandament dels bombers estava al cas de tot "en tot moment", Caravaca ha explicat que no va parlar amb ell ni una sola vegada en tot el matí ni durant la situació crítica i que no va ser fins a dos quarts de cinc de la tarda que es va posar en contacte amb ell per primera vegada.

Declaració del sergent dels GRAF de Barcelona
 
El sergent dels GRAF de Barcelona, Joan Herrera, ha donat a conèixer durant la seva declaració davant la jutge de Gandesa que l'equip va explorar una ruta d'escapament de l'incendi quan van veure que estaven en perill a causa de la revifada del foc provocada pel vent. Herrera ha manifestat que, tot i que quan es veien en perill els GRAF no van emprar la ruta perquè no van rebre cap ordre d'evacuació, quan van voler utilitzar-la una hora més tard no van poder fer-ho perquè ja estava bloquejada pel foc.

L'advocat de la Generalitat nega que hi hagués descoordinació

L'advocat de la Generalitat en el cas, Joan Navarro, ha dit que de les declaracions prestades pels dos testimonis "no se'n desprèn que hi hagués descoordinació". Segons Navarro, "no es denota cap tipus de descoordinació" entre les diferents dotacions presents a Horta de Sant Joan per apagar el foc i els seus comandaments, i ha afegit que tant el guaita com el sergent han dit que "cadascú va fer la seva feina".

Segons l'advocat, el guaita no ha dit que va avisar d'un contravent, sinó que va alertar d'"una pujada del vent" perquè "ell no podia saber-ho, sinó només intuir-ho". "El guaita es dedicava a conèixer les dades meteorològiques i a vigilar el foc en la seva situació", ha explicat Navarro, per a qui en la seva declaració Caravaca "ha fet hipòtesis a preguntes dels advocats, però en cap cas no ha fet valoracions directes".

De la seva banda, el sergent dels GRAF de Barcelona ha explicat, segons Navarro, la seva actuació i la dels GRAF de Lleida, perquè els dos grups eren a menys de cent metres, així com les decisions que van prendre "conjuntament i d'acord amb ell i amb el comandament".

Més dades del sumari del cas 

La declaració dels bombers coincideix amb una nova informació del sumari que instrueix la jutge de Gandesa. Fa referència als dos detinguts que presumptament haurien començat el foc. La detenció dels acusats va ser possible perquè un d'ells va confessar els fets davant dels Mossos, que ja els seguien la pista.

Comissió en marxa

Mentrestant CiU, juntament amb el PP i Ciutadans, ja ha formalitzat la petició de la comissió d'investigació sobre l'incendi. Les tres formacions han rebutjat les acusacions d'electoralisme i han demanat col·laboració al tripartit.

En una setmana la mesa i la junta de portaveus donaran llum verda a la comissió i els treballs podran començar immediatament. Estarà composta per 12 diputats, 2 per cada grup parlamentari, i presidida pel socialista Higini Clotas.
Anar al contingut