Pla general dels joves del camp de treball de Tàrrega treballant al jaciment arqueològic del Pla de les Tenalles, treballant al sector oest, el 19 j…
Pla general dels joves del camp de treball de Tàrrega treballant al jaciment arqueològic del Pla de les Tenalles, treballant al sector oest, el 19 juliol. (Horitzontal)

Les excavacions al Pla de les Tenalles de Tàrrega es concentren enguany en descobrir el sistema defensiu de la part oest

Actualitzat

ACN Granyanella.-La tercera campanya d'excavacions arqueològiques al jaciment ibèric de Pla de les Tenalles de la vall de l'Ondara, a Tàrrega, es concentra enguany en la descoberta del sistema defensiu de l'extrem oest del poblat. Així ho ha explicat l'arqueòloga Marta Aguilà, que ha assegurat que hi ha ''bones perspectives'' ja que estan al segon dia de campanya i ja han començat a trobar algun element. Les excavacions van a càrrec d'una vintena de joves d'entre 14 i 18 anys provinents de diferents punts de l'estat espanyol que participen en l'únic camp de treball inclusiu de la demarcació de Lleida. Els joves es dediquen als matins a les tasques de recerca al jaciment i a les tardes participen en activitats amb nois amb discapacitat de l'Associació Alba.

Marta Aguilà ha explicat que en aquesta tercera campanya d'excavacions al jaciment, ubicat a la Segarra però que pertany a l'Ajuntament de Tàrrega, segueixen ''unificant espais ja localitzats''. Si l'any passat el camp de treball va servir per descobrir part del sistema defensiu de l'extrem este del poblat, enguany s'han concentrat a la banda oest, on en tant sols dos dies han pogut comprovar que ''sembla que també hi està apareixent''. És per això que Aguilà ha afirmat que les ''perspectives són bones'' i la intenció és poder unificar tota la banda nord per poder localitzar tot el traçat del sistema defensiu del poblat en aquesta cara, ja que a la banda sud és possible que estigui ''tot arrasat''.El Pla de les Tenalles és un poblat ibèric de dimensions mitjanes amb una cronologia que abasta del segle IV a.C. als volts del 200 a.C. i que s'abandonà dins el context de la segona guerra púnica entre romans i cartaginesos. La presència de nivells d'incendi en algunes cases excavades apunten a una possible destrucció del poblat en el decurs d'aquest conflicte. L'assentament es troba situat al capdamunt i part dels vessants del tossal anomenat Comalleret. Es troba situat al costat de la llera esquerra del riu Ondara i al peu del camí de Granyanella. La descoberta científica del poblat és mèrit de l'historiador verduní Ramon Boleda, qui va realitzar les primeres excavacions el 1952. Posteriorment, el jaciment va passar a mans de l'Ajuntament de Tàrrega arran de les excavacions per part de l'antic museu de la localitat, promogudes per Joan Tous Sanabra.Tot i que es preveu que l'actual campanya finalitzi el 29 de juliol, durant la primera setmana d'agost també es duran a terme tasques de documentació, dibuix i registre arqueològic.Camp de treball inclusiuEnguany el camp de treball compta amb la participació d'una vintena de joves. En paral·lel, una quinzena d'usuaris de l'Associació Alba, entitat dedicada a la integració social, se sumaran al camp en diferents torns i els joves que hi participen també faran activitats a les tardes amb ells. Amb les tasques que realitzen els joves coneixen la disciplina arqueològica, les tècniques d'estudi i l'ús dels diferents instruments que requereix la intervenció. Pel que fa a la part més lúdica es duen a terme activitats de lleure al Talladell, població on s'allotgen. En aquesta mateixa població, part d'aquests joves també realitzen treballs de rehabilitació dels jardins de Cal Gassol, els quals s'obriran al públic.El camp de treball ha rebut la visita de la coordinadora territorial de Joventut a Lleida, Esperança Casas, que ha explicat que al conjunt de la demarcació s'han fet un total de 15 camps de treball amb la participació d'uns 315 joves en diferents modalitats. Una per a joves catalans de 14 a 17 anys; una altra amb participació de joves de tot l'estat espanyol; i una tercera modalitat per a majors de 18 anys de caràcter internacional.

Anar al contingut