El president del Consell Europeu, Donald Tusk (Reuters)
El president del Consell Europeu, Donald Tusk (Reuters)
Brusel·les

Les estrictes condicions que la UE imposa al Regne Unit

Brussel·les exigeix a Londres que fins que no es completi el Brexit el Regne Unit segueixi contribuint al pressupost comunitari

RedaccióActualitzat

La Unió Europea ha presentat els principis que han de guiar les negociacions del Brexit, i ha deixat molt clar que serà Brussel·les qui portarà el tempo i marcarà unes prioritats que Londres haurà d'acceptar. 

L'encarregat de donar-les a conèixer ha estat el president del Consell Europeu, Donald Tusk, de visita a Malta. I ha explicat que la UE, d'entrada, rebutja la proposta britànica de conduir dues negociacions paral·leles: la de sortida de la UE i la d'un nou tractat de relacions comercials. Només en el cas que hi hagi progressos suficients en les converses per al divorci, potser a l'octubre, segons diu, acceptaran començar a parlar d'un nou acord de lliure comerç.

També exigeixen que durant el període de transició entre la sortida i la culminació d'un nou acord de lliure comerç Londres segueixi contribuint al pressupost comunitari i estigui sota la jurisdicció del Tribunal Europeu de Justícia, punts difícils de pair pel govern britànic.

A més, els 27 no permetran que el Regne Unit negocïi per separat amb altres membres. Només hi haurà un interlocutor, que serà el cap negociador de la UE, el francès Michelle Barnier. 

Finalment, Tusk ha dit que la UE treballarà unida amb un esperit constructiu i s'esforçarà per trobar un acord. No adoptarà un enfocament punitiu però reconeix que seran converses difícils, complexes i amb punts de confrontació. I ha alertat que els 27 també estaran preparats per si les negociacions fracassen.

Els principis que s'han presentat ara els hauran d'avalar d'aquí a un mes els líders dels 27 en una cimera extraordinària. Després passaran per una revisió tècnica de la comissió. Un cop ratificats pel consell, ja podran començar pròpiament les negociacions directes entre Londres i Brussel·les, que s'hauran de completar amb el temps rècord de dos anys.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut