Barcelona

Les escoles i els instituts obriran demà, però se suspèn el transport escolar interurbà en 13 comarques

Les escoles i els instituts obriran amb normalitat aquest divendres, però el Departament d'Interior ha decidit suspendre una part de les rutes interurbanes de transport escolar. Són les de les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l'Estany, la Selva (la part marítima), el Vallès Occidental i l'Oriental, el Baix Llobregat, el Maresme i el Barcelonès, les zones on és més probable que tingui incidència la segona tongada de nevades de l'onada de fred siberià. Encara que les nevades hi són menys probables, també se suspèn el transport escolar interurbà al Bages, Osona i la Segarra. Puig ha destacat que la decisió s'ha pres pel risc que suposa la combinació de molt fred, neu i plaques de gel a la carretera. Aquest dijous a la nit ja s'ha tallat la C-31 entre Santa Cristina d'Aro i Palafrugell.

RedaccióActualitzat
Transport escolar interurbà suspès, escoles obertes

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha argumentat que la suspensió de part de les rutes escolars s'ha decidit perquè "és probable que coincideixin la nevada, encara que sigui lleu, temperatures baixes i gel a la carretera a les 7 del matí", quan es comença a activar la mobilitat.

S'ha prioritzat, per tant, la "prudència i la precaució" davant l'arribada de la segona tongada de neu, fins al punt que el conseller ja ha demanat disculpes per endavant si aquest divendres en alguna de les zones afectades es veu clarament que no calia una restricció com aquesta.

Els centres educatius estaran oberts amb normalitat i, per tant, el transport escolar urbà sí que funcionarà amb normalitat. L'excepció a la norma seran les escoles que tanquin per decisió de la direcció. A Barcelona, a més, s'ha ajornat la decisió fins aquesta mateixa nit, a l'espera d'avaluar la intensitat i la durada de la nevada.

Puig ha considerat que la primera tongada de nevades "l'hem superada de manera raonable i prou eficientment". El conseller ha remarcat que les precipitacions han tingut "un comportament bastant aproximat a les prediccions", malgrat que, segons ha dit, han estat més febles del que es preveia a Barcelona i, en canvi, a Ponent, que no sortia a les previsions, hi ha nevat.

Les universitats, també sense classe

Les universitats de Vic, Girona i part dels campus de la Universitat Politècnica de Catalunya i de la Universitat de Barcelona han suspès tota l'activitat per aquests dijous i divendres. En el cas de la UPC, s'han cancel·lat classes i exàmens dels campus de Terrassa, Vilanova i la Geltrú, Igualada, Sant Cugat del Vallès i Manresa. A la resta d'instal·lacions de la Politècnica, la decisió ha quedat en mans dels deganats.

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha aturat l'activitat aquest dijous i està pendent de comunicar què farà demà. Les línies de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) que van a la UAB i a Rubí han reduït un 50% la freqüència de circulació aquest dijous a la tarda. La resta de línies han funcionat amb normalitat.

Al Parlament, s'ha suspès l'entrega del premi ICIP Constructors de Pau que s'havia de fer aquest dijous a la tarda. L'acte es farà el 29 de febrer.

Més de 260.000 alumnes, a casa abans d'hora aquest dijous

Segons fonts d'Ensenyament, aquest dijous han tancat 863 centres educatius, cosa que ha deixat sense classe durant tot o part del dia 261.952 alumnes. A primera hora del dia, han tancat una trentena d'escoles, una xifra que s'ha anat incrementant sobretot a partir de la recomanació de la Generalitat que les famílies que poguessin avancessin el retorn dels fills a casa, abans de les 3 de la tarda, excepte a les Terres de l'Ebre.

Al Vallès Occidental és on més centres han tancat, 491, cosa que ha deixat sense classe més de 144.000 estudiants; a les comarques de Girona han tancat 132 centres i són gairebé 50.000 els alumnes afectats.

A la ciutat de Barcelona, han estat una cinquantena d'escoles i gairebé 20.000 els alumnes sense classe.

A la Catalunya central, són més de 38.000 els alumnes afectats i 117 els centres que han cessat l'activitat.

Al Maresme i al Vallès Oriental han acabat les classes abans d'hora 8.000 estudiants; a les comarques de Tarragona, més de 1.800.

A les comarques de Lleida, més de 200 alumnes ja no han pogut començar la jornada escolar. I els de l'Urgell, el Solsonès i la Segarra han tornat a casa a l'hora de dinar.

Incidències a les carreteres


Segons ha informat el Servei Català de Trànsit, les noves nevades han obligat a tallar la C-31 entre Santa Cristina d'Aro i Palafrugell, la C-250 a Llagostera per anar cap a Cassà de la Selva i la C-65 a Cassà en direcció a Sant Feliu de Guíxols.

A més, ha alertat de la presència de plaques de gel a la C-66 entre la Bisbal d'Empordà i Palafrugell, a la GI-653 a Regencós i a la GI-662 a Santa Cristina d'Aro.

Aquest dijous a la tarda, la nevada ha obligat a interrompre la circulació en dues carreteres locals del Montseny, la BV-5119 de Campins a la Costa de Montseny i la BV-5114 a Montseny.
 
D'altra banda, s'han aturat les obres a l'interior dels túnels de Capsacosta, entre el Ripollès i la Garrotxa, per deixar-hi circular i evitar que els conductors hagin de fer els revolts de la carretera vella.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut