Imatge d'arxiu de nens que fan classe en una aula
Imatge d'arxiu de nens que fan classe en una aula
Madrid

Les escoles concertades costen un 70% més que les públiques

La dada forma part d'un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris, l'OCU, que ha visitat 200 centres educatius de 18 ciutats de tot l'Estat, i que constata que Lleida, Barcelona i Madrid són les ciutats on les quotes d'escolarització de les concertades són més cares.

RedaccióActualitzat
Dur els fills a una escola concertada surt, de mitjana, un 70% més car que tenir-los matriculats en un centre públic. La dada forma part d'un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris, l'OCU, que ha visitat 200 centres educatius de 18 ciutats de tot l'Estat per informar-se sobre els seus preus. Així doncs, si el cost anual mitjà d'un curs a l'escola pública és de 2.179 euros, comptant material, menjador i transport, en el cas de la concertada puja a 3.675 euros.

Lleida i Barcelona, les més cares

El sondeig, fet per tècnics de l'OCU que es feien passar per pares interessats en els serveis de l'escola, ha constatat que, si es tenen en compte només les quotes d'escolarització i es deixen de banda la resta de serveis, Lleida, Barcelona i Madrid són les ciutats on els centres concertats surten més cars.

La despesa anual per un curs a una escola concertada a Lleida és de mitjana, de 1.025 euros l'any, 850 a Barcelona i 830 a Madrid. A l'altra banda del rànquing se situen Ciudad Real, Santander i Màlaga, on les quotes no superen els 200 euros anuals.

El menjador, de 86 a 120 euros al mes

L'estudi compara, per exemple, el cost del menjador. Mentre que a una escola pública ronda els 86 euros al mes, a la concertada està a prop dels 120. Pel que fa al transport, als centres concertats val, de mitjana uns 880 euros i als públics d'uns 500 l'any.

208 euros per l'uniforme


L'OCU també critica que en el 87% de les escoles concertades és obligatori l'ús de l'uniforme, una opció que pot sortir més cara a les famílies, ja que el 30% dels centres venen directament la roba, i el 53% ho fan a través d'una única botiga, cosa que no està justificada i impedeix als pares buscar alternatives més econòmiques.

El cost mitjà d'un equipament bàsic --és a dir, un xandall, dues samarretes, un jersei, dos polos i una faldilla o uns pantalons-- és de 208 euros.
Anar al contingut