Imatge d'una cua en una oficina d'Ocupació (Foto: EFE)
Imatge d'una cua en una oficina d'Ocupació (Foto: EFE)
Madrid

Les empreses s'estalvien més de 70.000 llocs de treball gràcies a les hores extres impagades

Qui més qui menys ha fet al llarg de la vida laboral hores extres, ja siguin compensades econòmicament o, per dir-ho d'alguna manera, "per amor a l'art". Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, l'any passat els treballadors van fer uns sis milions d'hores extres a la setmana, gairebé la meitat de les quals, sense remunerar. Si dividim el còmput global d'hores de més fetes i no cobrades en jornades laborals de 35 hores ens surt la xifra de 72.051. O, dit d'una altra manera, 72.051 llocs de treball que podrien restar-se dels 4.750.867 aturats que hi ha actualment a l'estat espanyol.

Eva ClotaActualitzat
L'últim trimestre del 2011 es van fer a Espanya 5,1 milions d'hores extres, 2,5 milions de les quals, impagades.

Per sectors, tècnics i professionals científics i intel·lectuals són els que més hores extres dediquen a la feina. En concret en van fer 1,1 milions, 759.000 sense cobrar-les.

Per gènere, els homes, amb 3,4 milions d'hores extres, dediquen més hores a la feina que les dones, que al llarg dels tres últims mesos de l'any en van fer 1,7 milions. A l'hora de cobrar-les, però, les dones surten més malparades.

Si comparem les estadístiques dels últims dos anys, durant els mesos de gener, febrer i març és quan més hores extres es fan. El 2011 aquesta xifra va augmentar en més de 250.000 hores el trimestre en comparació amb el mateix període del 2010.

Anar al contingut