Mediolanum, Freixenet, Oryzon i Sabadell, algunes de les empreses que canvien la seu
Mediolanum, Freixenet, Oryzon i Sabadell, algunes de les empreses que canvien la seu

Les empreses que es preparen per canviar la seu social de Catalunya després de l'1-O

Freixenet i Codorniu també ho plantegen després de la decisió del Sabadell

Iván GuitiérrezActualitzat

El referèndum de l'1-O i les respostes del rei i del govern espanyol davant una possible declaració d'independència amb conseqüències incertes han encès les alarmes de moltes empreses que ja tenien plans de contingència preparats des de feia temps. Davant de la celeritat dels esdeveniments han accelerat les seves reaccions.

El Banc Sabadell ha estat el cas més sonat i sembla que ha provocat un efecte contagi a altres companyies. 

A part del banc presidit per Josep Oliu, que va fer efectiu el seu canvi de domicili social aquest dijous, altres empreses també han decidit traslladar la seu on està registrada l'empresa a d'altres indrets fora de Catalunya per preservar la seguretat jurídica en cas d'una declaració d'independència amb efectes incerts.

Durant els darrers dies, algunes empreses ja han activat aquests 'plans B'. La cotitzada tèxtil Dogi, per exemple, va acordar en una reunió extraordinària iniciar els tràmits per traslladar-se a Madrid

La empresa de telecomunicacions que està al Mercat Alternatiu Borsari (MAB), Eurona, ha decidit establir la seva base fiscal a Rivas-Vaciamadrid (Madrid).

Una altra de les empreses que va fer un fet rellevant a la CNMV va ser la biotecnològica Oryzon anunciant la seva marxa. També informava aquest divendres la multinacional Service Point Solutions que en sessió extraordinària estudiaria diverses mesures a adoptar entre elles el canvi de domicili social.

Però sembla que aquestes decisions han provocat un efecte crida a d'altres que també tenen la seva seu fiscal a Catalunya. Les dues grans companyies de cava, Freixenet i Codorniu, també plantegen moviments si la situació "empitjora".

El president de Freixenet, José Luis Bonet, ha anunciat avui a RNE que proposarà al consell d'administració el canvi de seu. Segons ha pogut saber TV3, Codorniu, l'empresa familiar més antiga de tot Espanya, també ha explicat que "farà el que calgui per preservar la seguretat dels treballadors i l'empresa", tot i que reconeixen, "seria una gran llàstima després de tants anys". En tot cas, no hi ha cap decisió executada. 


Junqueras assenyala Rajoy  

El vicepresident Oriol Junqueras creu que al darrera dels darrers moviments empresarials dels últims dies hi ha les pressions del govern espanyol:  

"I el fet que avui al Consell de Ministres aprovi un decret per facilitar un canvi de seus tan ràpid, sense passar per junta d'accionistes, és la prova que ha estat el govern d'Espanya el que ha pressionat aquestes entitats perquè facin el canvi? -Sí"
  

El 2015, el govern espanyol ja va aprovar una normativa perquè les empreses que volguessin canviar el seu domicili social ho poguessin fer sense passar prèviament per la junta d'accionistes.

El Banc Sabadell va canviar fa mesos els estatuts per ajustar-se a la norma, i aquest dijous aprovava el trasllat de la seva seu social a Alacant només amb el vistiplau del consell d'administració.

Què comporta el trasllat de la seu social dels bancs?

CaixaBank també ha mogut fitxa, i portarà la seva seu social a València.

En tot cas, un dels fets més evidents que ha provocat el moviment de Banc Sabadell i els dubtes de CaixaBank són les seves respectives evolucions a la borsa, on acumulaven descensos importants en pocs dies. 

El nou decret del govern espanyol els estalvia el tràmit. Ara, ho posi o no als estatuts de la companyia, la decisió de moure la seu social recau exclusivament en el consell d'administració. El de CaixaBank es reunirà aquest divendres per decidir si traslladen la seu social a Palma.

Són moviments que no han d'afectar l'operativa normal de l'entitat, ni oficines ni clients, i que, segons Junqueras, són reversibles.   

"Hem parlat , hem parlat no només per telèfon com us podeu imaginar, aquestes són coses que mereixen la nostra atenció sempre, es una decisió de caràcter temporal com ho demostra les seus escollides; en tot cas també es evident que estem en un món globalitzat en un món del segle 21 on, afortunadament, la gent opera amb bancs d'arreu del món.".

La incertesa preocupa els empresaris i la Conselleria d'Empresa s'ha reunit aquesta setmana amb representats de multinacionals ubicades a Catalunya i amb altres que contemplen la possibilitat d'invertir-hi. Segons Santi Vila, els moviments s'han incrementat després del discurs del rei. 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaReferèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut