Les emissions de gasos d'efecte hivernacle s'acceleren i han augmentat a nivells sense precedents

Les emissions mundials de gasos d'efecte hivernacle s'acceleren i han augmentat a nivells sense precedents, tot i les mesures per reduir-les: aquest és el titular del nou informe del Grup Panell Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC).

Actualitzat

Les emissions mundials de gasos d'efecte hivernacle s'acceleren i han augmentat a nivells sense precedents, tot i les mesures per reduir-les: aquest és el titular del nou informe del Grup Panell Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC). Les emissions van augmentar més ràpidament entre 2000 i 2010 que en cada un dels tres decennis anteriors.

L'informe forma part del treball del Grup III de l'IPCC, que avalua les possibilitats per mitigar el canvi climàtic i les necessitats tecnològiques, econòmiques i institucionals sobre les quals s'assenten. Un dels copresidents del Grup III, Ottmar Edenhofer, ha declarat que "la ciència ens transmet un missatge clar: per evitar interferències perilloses en el sistema climàtic, no podem seguir amb l'statu quo".

Objectiu 2 graus Celsius

Segons els investigadors, amb una àmplia gamma de mesures tecnològiques i canvis de comportament seria possible limitar l'augment de la temperatura mitjana global a 2ºC per sobre dels nivells preindustrials. Això sí, només un canvi institucional i tecnològic important faria que hagués més del 50% de probabilitats que l'escalfament global no superés aquest llindar.

Per l'informe es van analitzar més de 1.000 escenaris d'estudis científics, generats per 31 equips de modelització de tot el món per tal d'examinar els requisits previs econòmics, tecnològics i institucionals i les conseqüències de les trajectòries de mitigació amb diferents graus d'ambició.

Els escenaris mostren que limitar l'augment de la temperatura mitjana global a 2ºC amb un grau de probabilitat de "probable" implica rebaixar les emissions mundials de gasos d' efecte hivernacle entre un 40 % i un 70% respecte a les de 2010 per a mitjans de segle. L'objectiu per a finals de segle seria fer-les desaparèixer. Els estudis confirmen que, fins i tot objectius menys ambiciosos exigeixen reduir de manera similar les emissions.

L'estabilització de les concentracions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera exigeix reduir les emissions en la producció i utilització de l'energia, el transport, l'edificació, la indústria, l'ús de la terra i els assentaments humans. Les mesures de mitigació en un sector
determinen les necessitats d'altres. També és important utilitzar l'energia de manera eficient.

La terra és un altre element essencial per a l'objectiu dels 2ºC: alentint la desforestació i plantant boscos s'ha aconseguit frenar o fins i tot revertir l'augment de les emissions derivades de l'ús de la terra. La reforestació faria possible extreure diòxid de carboni de l'atmosfera, cosa que també es podria aconseguir combinant producció d'electricitat a partir de la biomassa amb la captura i el segrest del diòxid de carboni.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut