Ascó

Les eleccions municipals avalen la candidatura del cementiri nuclear d'Ascó

Les eleccions han passat i Ascó manté la seva candidatura a acollir el magatzem temporal centralitzat de residus nuclears. Els resultats han ratificat al poder els partidaris d'acollir el cementiri i ara estan pendents de la ubicació final que marqui el govern espanyol. Hi ha dotze municipis d'arreu de l'estat que hi aspiren, però Ascó és un dels més ben posicionats. Fa un any i mig que esperen resposta.

Actualitzat
Les municipals del 22 de maig no han canviat el repartiment de forces a l'Ajuntament d'Ascó. Així que els grups que fa un any i mig van votar a favor de la candidatura per acollir el magatzem de residus nuclears tornen a tenir majoria, i consideren que els votants els han donat la raó.

El ple està format per quatre regidors de Convergència, quatre dels Independents d'Ascó, l'IA FIC, i un del PSC. Fins ara ha governat Rafael Vidal, de CiU, amb el suport del PSC, i tot apunta que es mantindrà la sociovergència. Dels nou regidors, només un va votar en contra del cementiri. Tant CiU com el PSC hi van votar a favor i els independents es van dividir.

Vidal parla de les eleccions municipals en clau de referèndum, recorda que hi ha hagut poques llistes que defensessin el "no" i assegura que les han derrotat a les urnes.

Tot i això, els contraris al cementiri nuclear continuen organitzant actes informatius en què sumen nous arguments després de l'experiència del Japó. El portaveu de la coordinadora anticementiri nuclear, Sergi Saladié, recorda que les instruccions del Ministeri d'Indústria ja desaconsellaven situar el magatzem al costat d'instal·lacions de risc, com una nuclear. Assegura que la candidatura d'Ascó incompleix els criteris tècnics necessaris per a la instal·lació.

L'Ajuntament d'Ascó manté, en canvi, que la proximitat de la instal·lació a les centrals seria un avantatge perquè evitaria desplaçaments de residus, i afirma que el magatzem japonès no es va veure afectat pel terratrèmol. Partidaris i detractors només coincideixen a reclamar que el govern prengui d'una vegada una decisió per posar fi a la incertesa.

Alternativa a l'espera

Fa un any i mig que Ascó espera, juntament amb la resta de candidatures, que el govern espanyol es decideixi. El veredicte s'ha anat ajornant eleccions rere eleccions, tot i que el projecte es va aprovar el 2007.

L'espera s'està fent tan llarga a Ascó que la central nuclear de la zona ha iniciat els tràmits per construir unes instal·lacions per als residus propis. A partir del 2012 el combustible gastat acumulat ja no cabrà a les piscines de la planta.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut