Una aula d'una escola
Una aula d'una escola
Barcelona

Les eleccions del 21D podrien alterar l'inici de les vacances de Nadal

Els comicis també podrien afectar els festivals escolars

RedaccióActualitzat

La convocatòria electoral del 21 de desembre podria alterar l'inici de les vacances escolars de les festes de Nadal als centres que habitualment són seu electoral. Oficialment, els alumnes acaben el primer trimestre el 22 de desembre, però la convocatòria electoral podria canviar les coses. I és que per primera vegada en 37 anys, es votarà en un dia laborable, en què les aules haurien d'estar plenes, segons el calendari del curs 2017-2018.

Des dels sindicats remarquen que la situació alterarà -inevitablement- el funcionament dels centres, tant dels que siguin col·legi electoral com dels que no, en la setmana final de trimestre. CCOO ha demanat reunir-se amb el Departament d'Ensenyament. A més, el secretari general de la Federació d'Educació de Comissions Obreres, Manel Pulido, adverteix que s'hauran de buscar solucions si no canvien els punts de votació de les escoles.

"Comportarà problemes als centres educatius perquè tenim els alumnes allà fent classe i hi haurà problemes d'espai segur. Nosaltres esperem poder tenir interlocució amb el Departament d'Ensenyament per veure com es podrien minimitzar els efectes que hi puguin haver de l'alumnat."

I ha afegit:

"No tenim experiència viva ara de com s'ha d'organitzar. No sabem tampoc si l'organització d'aquestes eleccions es farà en centres de votació en escoles. Podria ser que busquessin altres centres de votació i, per tant, no estarien afectades."

De moment, des de la FAPAC, la Federació d'Associacions de Mares i Pares de Catalunya, asseguren que no se'ls ha comunicat res. El tema el podrien tractar aquest dissabte en l'assemblea general que han de fer a Molins de Rei.

Des del departament s'està a l'espera que es constitueixi la junta electoral per saber com afectarà els centres i el calendari escolar.

 

Si el dia fixat no és festiu, es considerarà inhàbil a efectes escolars

De tota manera, el decret que regula els processos electorals estableix que si el dia fixat no és festiu, es considerarà inhàbil a efectes escolars.

A l'espera que es concretin més detalls, quedarà per veure si això suposa avançar dos dies les vacances escolars.

També pot afectar els festivals escolars

En qualsevol cas, a banda de si altera o l'inici de les vacances de Nadal, també hi ha interrogants sobre com afectarà els festivals escolars planificats. A l'escola Can Maiol de Barcelona, per exemple, el 21 de desembre fan la festa de Nadal, que ja van traslladar a un centre cultural del barri per falta d'espai. Ara es troben que tant l'escola com aquest centre podrien ser -com és habitual- col·legi electoral i ja han hagut de canviar la data del concert que fan cada any.

 

La comunitat educativa, atenta que el 155 no arribi a les aules

D'altra banda, la comunitat educativa resta atenta que l'aplicació del 155 no arribi a les aules. Segons la USTEC, el primer sindicat entre els docents, no s'ha transmès cap canvi en el funcionament de les escoles. Si hi hagués intromissions, però, ja avancen que no reconeixeran l'Estat espanyol com a interlocutor vàlid. Així ho ha dit el seu portaveu, Ramon Font.

"De canvis no ens n'han arribat i, si n'hi ha, lògicament, nosaltres ja ho vam dir: a cadascú el que li dicti la seva consciència. Si els canvis són molt forts és previsible que hi hagi una oposició del professorat."


Tot i que el govern espanyol no s'hagi referit al sistema educatiu en l'acord que ha permès aplicar el 155, les funcions de la consellera ara recauen directament en el Ministeri d'Educació. De fet, només en dues àrees -inspecció d'educació i llengua i plurilingüisme- n'assumeix també les subdireccions.

Lluís Baulenas, secretari general d'Ensenyament, seria ara el màxim responsable del departament en absència de Clara Ponsatí. Els vuit càrrecs de confiança destituïts pel govern espanyol ja van anar aquest dilluns a recollir les seves pertinences.

Anar al contingut