Barcelona

Les diputacions i municipis catalans hauran de tornar 290 milions d'euros a l'Estat

La liquidació del 2008 ha resultat negativa per la majoria de municipis catalans, que hauran de tornar gairebé 300 milions d'euros a l'Estat. Aquesta xifra s'haurà de tornar a partir de l'any que ve i pot tenir conseqüències importants per a les finances municipals, tocades ja per la menor recaptació d'ingressos per la crisi econòmica. Per demarcacions, la que acumula un saldo negatiu més important és Barcelona, amb 230 milions d'euros, la meitat dels quals corresponen a la Diputació i a l'Ajuntament de Barcelona. Els ajuntaments preveuen, a més, que la liquidació de l'any que ve sigui encara més negativa.

Actualitzat
Dels 900 ajuntaments catalans, només 34 han liquidat el 2008 amb números verds. La immensa majoria hauran de tornar diners a l'Estat, en una xifra total que suma 290 milions d'euros. La major part corresponen a l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona.

Cada any, quan es presenten els Pressupostos Generals de l'Estat, es destina una partida als ens locals, a partir dels ingressos previstos per aquell exercici i en funció d'una sèrie de variables. Però els números d'abans -la recaptació prevista- i els d'ara, el que efectivament s'ha ingressat, no tenen res a veure. Els ajuntaments temen que les seves finances se'n ressentin i calculen que la liquidació del 2009 pot ser encara més negativa.

Des de la Federació de Municipis de Catalunya, el seu president i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, demana al govern espanyol un pla de rescat perquè els consistoris puguin seguir prestant els seus serveis amb normalitat. Els alcaldes estan en alerta, ja que no veuen a curt o mitjà termini una situació econòmica que els permeti millorar les arques municipals.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut